Hirdetés


Ezzel az eszközzel zenéltek, és fizettek is egyszerre! ( Kettős harang )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Sajnos az alábbi premonetáris valutáról, nem sokat tudunk. Legalábbis a pénzként betöltött funkciójáról. Ettől függetlenül szeretném bemutatni nektek.

Szóval a mai különlegességünk, az úgynevezett kettős harang ( Double Bell ), ( Létezett egy harangos eszköz is. ) ami egyben egy zenei hangszer, és fizetőeszköz is volt. A harangok kovácsolt vasból készültek, középen, általában ívelt fogantyú köti össze őket, amely növényi rostokkal van megerősítve. Elsősorban Nyugat-Afrikában ( Kongó, Nigéria, Kamerun ) és Közép-Afrikában terjedtek el, és fő funkciójukat tekintve ( zenei, kommunikációs eszköz ) szertartásokon, törzsi gyűléseken használták őket. De tárgyalások során, a bírói döntés kihirdetésekor is a harangok szólaltak meg. Egy gumibevonatú, vagy csak sima bot segítségével a törzsi elit tagjai, vagy erre kijelölt személy megütögették a harangot, hogy üzeneteket küldjenek, bejelentéseket tegyenek, és jóslást hajtsanak végre.

Számtalan fajta létezik, amelyek méretben, kialakításban, díszítésben térnek el leggyakrabban egymástól. Nos tehát ezek az eszközök nem csak “hangszerek” voltak, hanem a gazdagság, és hatalom szimbólumai is.  Az tudjuk, hogy a 19. század végén az Ubangi folyó mentén Közép-Afrikában, fizetőeszközként is használták. Öt harangért lehetett venni egy fazék pálmaolajat, száz harangért pedig egy rabszolgát. Az afrikai társadalmakban ilyen harangokat már i.sz. 1000-ben használtak, és még a mai napig is használják.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1849-ben dobták piacra az Amerikai Egyesült Államokban a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, és egészen 1930-ig forgalmazták. 

Szóval ha aukción látod, elképzelhető, hogy hangszerként hivatkoznak rá, de az is lehet, hogy premonetáris valutaként 🙂 Az 1stdibs.com oldalon találtam két igazán jellegzetes, faragott fejjel díszített darabot ( a fenti képeken ezek láthatóak ), amit ( egy tételként ) 3756 $-ért ( jelenlegi árfolyamon kb.: 1,6 millió Ft ) értékesítettek. Az alábbi videóban igbo zenészek, Nigériából mutatják be különleges zenei eszközeik használatát, ahol hallható és látható a kettős harang is, bár a videóban szereplők kialakítása másmilyennek tűnik, de hangzásukat így is megcsodálhatjuk.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések