Hirdetés


Az 1930-as években, a nők miatt kezdtek egy szállodában pénzmosással foglalkozni, a rendőrség is tudott róla!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A pénzmosás nem feltétlenül  törvénytelen… mármint ha valóban “csak” megmosod a pénzt 🙂 Van egy szálloda, ahol még él a régi hagyomány, vagyis kimossák a szállodában megfordult, vagy megforduló fém aprót, centeket, dollárokat. Ez a szálloda, az amerikai Union Square  több mint 100 éves Grand Dame Westin St. Francis ( Szent Ferenc ) nevű szállodája.

Na de mi is ez pontosan? A szálloda tudomása szerint ők az egyetlenek, ahol mossák, tisztítják az aprópénzt. A hagyomány még az 1930-as években kezdődött ( pontosan 1938 körül ), amikor is a Szent Ferenc minden hétfőn divatbemutatót rendezett, amelyen a nők fehér kesztyűt viseltek. Az akkori vezérigazgató észrevette, hogy az érmék – ( akkoriban szinte mindenért apróval fizettek ) – a hölgyek fehér kesztyűjét bepiszkolják. Úgy döntött, ki kell, vagy ha úgy tetszik el kell mosni a szállodában megforduló pénzt. Beszereztek hát néhány “gépet” és el is kezdték a műveletet.

Régi szép idők! Rob Holsen történelmi fényképeket mutat be az 1930-as évekbeli társadalomban élő nőkről, akiknek a fehér kesztyűje 🙂 miatt kezdődött az egész. ( Fotó: Karsten Lemm, 2012 )

Az érmék a művelet végére ( 7 óra ), valóban tiszták, és fényesek lettek, lesznek, azonban numizmatikai szempontból a művelet alatt jelentősen sérülnek. Nos, azonban ez esetben ez nem számít. A cél a tisztaság. Akkoriban, az elmondások szerint, az ötlet bevált, és jelentősen nőtt a szálloda forgalma, és hírneve. Tulajdonképpen egy apró “piaci rést” vett észre a szálloda, mivel a 30-as években olyannyira divat volt a fehér kesztyű, hogy szinte minden nőnek volt, és hordta is.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

Rob Holsen ellenőrzi a negyeddolláros érméket, amelyek az előző napi mosás óta száradnak, ( Fotó: Karsten Lemm, 2012 )

Egykori alkalmazottak, “pénzmosók” elmondása szerint, volt nap, amikor akár 100 ezer dollár értékű aprót is elmostak. Manapság ez jóval kevesebb, hisz a magasabb árak miatt, vagy bankjegyekkel, vagy kártyával fizetnek a vendégek. Azonban bármennyire is meglepő, úgy mint hagyomány, és úgy mint valós igény, még mindig működik a dolog. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt években, a világot sújtó COVID járvány miatt is, a szállodák, főleg a nagy múlttal rendelkezők, még jobban odafigyelnek a tisztaságra.

Az utolsó, a “szakmát” legjobban ismerő érmemosó, Robert Charles Holsen ( ő 1997-ben vette át  az érmemosást, amikor elődje, Arnold Batliner nyugdíjba vonult ) volt, aki sajnos 2021-ben elhunyt. Az alábbi videóban, és a fenti képeken, még ő mutatja be a műveletet. Azt, hogy az ő helyét átvette-e valaki, sajnos nem tudom, nem találtam róla friss információt. Íme a videó, de csak erős idegzetűeknek ajánlom 🙂

De hol volt, hol van ezekre az aprókra szükség? A kávézókban, ajándékboltokban, ahol még apróért is lehet vásárolni, ott még szükség volt, van rájuk, a szállodán belül is. Régebben pedig jóval több módon használták az érméket, hisz jutott a recepciósnak, hordároknak, a taxisofőröknek, portásoknak, takarítóknak, na meg persze a kaszinóba…stb. Hogy van-e jövője a pénzmosásnak? Annak biztosan, ennek azonban nem biztos 🙂

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések