Hirdetés


Argentína nagyobb címletű bankjegyeket bocsát ki, hogy megkönnyítse a mindennapi tranzakciókat, és kezelje az inflációt!


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Argentína központi bankja tervezi a nagyobb címletű peso bankjegyek bevezetését. A 10 000 és 20 000 pesós címletek gyártását is jóváhagyta a központi bank, azon céllal, hogy megkönnyítse a mindennapi tranzakciókat és hatékonyan kezelje a növekvő inflációból eredő kihívásokat.

( A kép forrása: iStock )


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

A tervezett intézkedésre júniusban kerül sor, mivel az éves inflációs ráta decemberben elképesztő mértékben, 211,4%-on állt meg, ezzel megelőzve Venezuelát a legmagasabb fogyasztói árnövekedéssel Latin-Amerikában. Az ország jelenleg forgalomban lévő legnagyobb címlete a ritka 2000 pesós bankjegy, és a nagyobb címletű bankjegyek bevezetése várhatóan segít növelni a pénzügyi rendszer hatékonyságát, miközben csökkenti a kisebb címletű készpénz-állományt – derül ki a Bloomberg beszámolójából.

A decemberben bekövetkezett 54%-os peso leértékelődés tovább súlyosbította a pesóra nehezedő nyomást, ami arra kényszerítette a központi bankot, hogy engedélyezze a hivatalos árfolyam havi 2%-os leértékelését. Ennek eredményeként a hivatalos árfolyam csütörtökön már 815 peso/dollár körül mozgott. A peso a fekete piacon, különféle neveken, például “dollárkék” néven ismert utcai árfolyamon is gyengült. Ez az árfolyam az év elején már elérte a 1150 peso/dollár szintet. Bár az amerikai dollár nem hivatalos használata elterjedt a mindennapi tranzakciók során, a dollár beszerzése továbbra is költséges az argentinok számára, és a helyi valuta továbbra is alapvető fontosságú olyan mindennapi tevékenységekhez, mint az élelmiszer-vásárlás, közlekedés és étkezés.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések