Hirdetés


A rejtély megfejtése, nem is volt annyira meglepő! ( Afrika, Zimbabwe )


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Úgy tűnik, megfejtettek egy rejtélyt Dél-Afrika legkorábbi városa körül. Nagy Zimbabwe, ahonnan a modern ország nevét kapta, a 12. és 15. század között virágzott a Zimbabwei Királyság fővárosaként. Tekintettel arra, hogy a terület érzékeny az aszályra, a tudósok azon töprengtek, hogyan tudtak a város lakói elegendő vízhez jutni ahhoz, hogy fenntartsák magukat. Egy új régészeti kutatás egy sor mélyedést tárt fel a városon kívül, úgynevezett dhaka gödröket, amelyeket a száraz évszakban víz tárolására használtak egy ötletes vízgazdálkodási rendszer részeként.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

Nagy Zimbabwe egyik épületének művész rajza

Nagy Zimbabwe a sona nép egykori fővárosa, az afrikai kontinens második legjelentősebb régészeti lelőhelye is egyben.  1986 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. A város évszázadokig virágzott, mikor váratlanul elnéptelenedett. Egyes feltételezések szerint, az isten-király Mwari  halála után, belső viszály tört ki, ez okozta, hogy a város lakói elmenekültek. Azonban  az elhagyott városban nincs nyoma sem gyújtogatásnak, sem erőszaknak, ezért az elnéptelenedést, a régészek szerint természeti csapás ( a művelhető földek kimerülése, szárazság, a tűzifa hiánya ) vagy a kereskedelem összeomlása okozhatta. A fenti új megállapításból pedig lehet következtetni két dologra is. A város virágzása idején, megfelelő mennyiségű vízzel rendelkeztek, mind a lakosok, mind az öntözés számára, amit megfelelő módon tudtak tárolni is. Azonban nagy valószínűséggel ennek a víznek az elapadása okozhatta Nagy Zimbabwe elnéptelenedését. Egyszóval a rejtély, nem is olyan nagy rejtély, azonban egy régésznek konkrét bizonyítékra van szüksége, hogy bármit tényként kezeljen, vagy feltételezzen. Ez esetben a kérdésre adott választ lehetett sejteni, de kijelenteni a dhaka gödrök megtalálása után lehetett. Már megint a víz….. 🙂

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések