Hirdetés


Ami Magyarországon lehetlen volna, az a Fülöp-szigeteken nem az :) Mi mindenre jó a pénzfeldobás?


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Ha azt gondolod, hogy nem fogsz újat, érdekeset, meglepőt hallani, olvasni ami a pénzzel kapcsolatos akkor tévedsz :)… és mivel a pénzérme főszereplő ebben a kis érdekes történetben, természetesen beleillik a numizmatikamagyarorszag.hu oldal cikkei közé. 

Kép forrása: SAYYID_FAYAS/INSTAGRAM

Történt ugyanis 2013-ban, hogy a Fülöp-szigeteken egy  polgármesteri ( San Teodoro ) tisztségért folyó választás, döntetlennel végződött. A választási bizottság pedig úgy döntött, hogy pénzfeldobással döntik el a hivatalos végeredményt, amibe a két érintett fél is beleegyezet. Nos ahogy ilyenkor lenni szokott, az ily módon, a választást elveszítő fél Salvador Py később meggondolta magát, és újraszámolást, új választás kiírását kérte.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ébresztőórák előtt voltak „kopogtatók”. Az 1970-es évekig felbérelhettél, úgynevezett kopogtatót, hogy megkopogtassa az ablakot, és reggel felébresszen. Hosszú botokat, csörgőket, puha kalapácsokat vagy borsólövőket használtak a "munka" elvégzéséhez. A szabály szerint addig nem hagyhatták el az ügyfél ablakát, amíg meg nem bizonyosodtak arról, hogy fel nem ébredt. A fizetésük kevés volt, csak az eredeti munkájuk kiegészítésére volt elég. Általában időseb férfiak vagy nők végezték ezt a munkát, de volt rá példa, hogy járőröző rendőrök is így egészítették ki a keresetüket.

Apollo Feraren, a nyertes politikus testvére, elmondta, hogy Py úrnak tiszteletben kellene tartani az adott “úri szavát” ( elsőre elfogadta a pénzfeldobási lehetőséget ), és a törvényt is, ami lehetőséget biztosít ily módon győztest hírdetni.

Így nézett ki a pénzfeldobás kimenetele:  A játék szabálya az, hogy az ötfordulós feldobásban a legtöbb fejjel rendelkező fogadás nyer. Az első próbálkozás azonban szintén döntetlennel végződött, Feraren és Py is két fejet és három írást kapott. A második forulóban nyert Marvic Feraren.

Egyébként itt jön a lényeg 🙂 A  város önkormányzati választási jegyzője, Reny Pagilagan elmondta, hogy a Fülöp-szigeteki választási törvény kimondja, hogy a szavazatok döntetlenjét sorsolással kell eldönteni, és az érmefeldobás elfogadható változat lehet ilyenkor. Pagilagan azt is elmondta, hogy az eset nem volt példa nélküli, mivel ő már elnökölt egy másik érmefeldobáson is 2004-ben, hogy eldöntsék, ki lesz aki bekerül egy városi tanácsi testületébe.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések