Hirdetés


Jelentős mennyiségű magyar ezüst pénz került elő a határtól 25 km-re, de nem Magyarországon!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Erről a “kincsről” lemaradtunk, de most pótoljuk. Három nappal ezelőtt jelent meg a hír ( a lelet megtalálása korábban történt ), hogy egy amatőr román fémkereső, Raoul Vlad Șuta két társával együtt, nem mindennapos felfedezést tett Erdély, Bihar megyében ( Románia, Trianonig a Magyar Királyság része ).

A kincskeresők, akiknek egyébként hatósági engedélyük van a fémkeresők használatára, Nagyürügd melletti erdőben vizsgálták a területet, és akadtak rá egy gyenge jelre. Ekkor találtak egy apró ezüstérmét, majd még egyet, és még egyet, egymás után. Majd közösen hárman folytatták a keresést. Végül így találták meg az ezüst pénzekkel teli edényt. A legtöbb apró méretű magyar dénár volt, de három, körülbelül 30 grammos ezüsttallért is találtak, illetve négy, egyelőre beazonosítatlan közepes méretű érmét is. Az érmék az 1500-as évekből származnak, végül közel 5000 db ( körülbelül bruttó 4500 gramm ) került elő.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ébresztőórák előtt voltak „kopogtatók”. Az 1970-es évekig felbérelhettél, úgynevezett kopogtatót, hogy megkopogtassa az ablakot, és reggel felébresszen. Hosszú botokat, csörgőket, puha kalapácsokat vagy borsólövőket használtak a "munka" elvégzéséhez. A szabály szerint addig nem hagyhatták el az ügyfél ablakát, amíg meg nem bizonyosodtak arról, hogy fel nem ébredt. A fizetésük kevés volt, csak az eredeti munkájuk kiegészítésére volt elég. Általában időseb férfiak vagy nők végezték ezt a munkát, de volt rá példa, hogy járőröző rendőrök is így egészítették ki a keresetüket.

A kincs, mert ezt nyugodtan nevezhetjük annak, a Bihar megyei művelődési igazgatósághoz kerülnek, amely felértékelteti az érméket. Az értékes darabok pedig múzeumokban kerülhetnek kiállításra. A három megtaláló egyébként a kincs megtalálása után, azonnal jelentette azt a hatóságoknak. Hasonló esetekben, 72 órán belüli bejelentési kötelezettség áll fenn Romániában. A becsületes megtalálónak, a lelet felbecsülés után 30-45% jutalék jár a törvények szerint. Azonban a jellemző az, hogy ezt nagyon nehezen fizetik ki, még ilyen, törvénynek is megfelelő eljárások esetén sem.  Például 2013-ban egy Vâlcea megyei kincskereső  II. Murád oszmán szultán ( 1404–1451 ) korából származó érmét talált, ami a legnagyobb hasonló jellegű romániai felfedezés volt. Azonban végül a kincskereső csak hosszadalmas perrel (  Román Nemzeti Történeti Múzeummal szemben ) tudta “kikényszeríteni” a jogos jutalmát, 32 ezer eurót.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések