Hallottál már a lávaérmékről, lávamedálokról? Különlegesség, vagy csak egy szuvenír?

Hirdetés

Hallottál már a lávaérmékről, lávamedálokról? Különlegesség, vagy csak egy szuvenír?

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 6 perc

A Vezúv (  olaszul: Vesuvio, latinul: Mons Vesuvius  ) egyike az európai szárazföldön található két aktív vulkánnak, és egyike a világ öt legveszélyesebb és legrégebbi vulkánjának. Nápolytól 9 km-re keletre, az olasz szárazföldön található. A legnagyobb, ismert kitörése 79 augusztus 24-én volt, amikor is a kitörő izzó anyagok és gázok felrobbantották a hegy egyik oldalát és anyagát 2 km-es távolságban szórták szét. 

A kitörés több  római várost, Pompeii-t és Herculaneum-ot, valamint számos más települést elpusztított. A kitörés által felszabaduló hőenergia százezerszerese volt a Hirosima-Nagaszaki bombázások hőenergiájának. Több mint 1000 ember halt meg a kitörésben, de pontos számok nem ismertek. A Vezúv azóta többször is kitört, és az egyetlen vulkán az európai szárazföldön, amely az elmúlt száz évben is kitört, utoljára 1944 január 6-án. Erről korabeli amerikai filmhíradó felvétel is készült, ezt itt láthatjátok:

A Vezúv főbb kitörései 1631–1944 között

Kitörés kezdete Kitörés típusa Megjegyzések
1660. július 3. Explozív Hamuval borította a hegytől északkeletre levő területeket.
1694. április 13. Effuzív Lávaárral borította Torre del Grecót
1698. május 25. Effuzív-explozív Hamuval borította Boscotrecasét, Torre Annunziatát és Ottavianót
1707. július 28. Effuzív-explozív
1737. május 20. Effuzív-explozív Lávaárral borította Torre del Grecót
1760. december 23. Effuzív-explozív A déli oldalon másodlagos kürtők nyílnak. Lávája Torre Annunziata irányába folyik.
1767. október 19. Effuzív-explozív Lávája Torre Annunziata és San Giorgio a Cremano irányába folyik.
1779. augusztus 8. Explozív Vulkáni hamu és lapillik pusztítanak Ottavianóban.
1794. június 15. Effuzív-explozív A délnyugati oldalon másodlagos kürtők nyílnak. Lávaár pusztítja el Torre del Grecót.
1822. október 22. Effuzív-explozív Lávája Torre del Greco és Boscotrecase irányába folyik.
1834. augusztus 23. Effuzív-explozív Lávája Poggiomarino irányába folyik.
1850. február 6. Effuzív-explozív
1855. május 1. Effuzív A láva elpusztítja Massa di Somma és San Sebastiano al Vesuvio települést.
1861. december 8. Effuzív-explozív A délnyugati oldalon másodlagos kürtők nyílnak.
1868. november 15. Effuzív
1872. április 24. Effuzív-explozív A láva ismét pusztít Massa di Somma és San Sebastiano al Vesuvio településen.
1906. április 4. Effuzív-explozív Lávája Torre Annunziata irányába folyik, erős robbanásos működés jellemzi.
1929. június 3. Effuzív Lávája Terzigno irányába folyik.
1944. március 18. Effuzív-explozív A láva ismét pusztít Massa di Somma és San Sebastiano al Vesuvio településen.

Ma továbbra is a világ egyik legveszélyesebb vulkánjaként tartják számon.  A közelében, vagyis kitörés esetén közvetlen veszélyzónában, jelenleg 3 000 000 ember él.  A Vezúv a mai napig turisztikai célpont, “zarándokhely”, vezető helyet tölt be az úgynevezett vulkánturizmus-ban. A látogatók bejárhatják a tájat, a vulkán környezetét, a vulkáni kráter maradványait, a Vezúvi Nemzeti Parkot, amit 1995-ben alapítottak. A kráter látogatása csak jegyváltás ellenében lehetséges, egy helyi vulkanológus idegenvezetővel. A kasszától egy körülbelül 860 m hosszú út következik a kráter pereméig. Ennek megtétele a 14%-os meredekség miatt általában 15-20 perc. A kráter egész évben látogatható, kivéve rossz időjárási viszonyok idején.

Természetesen mindezek mellett, számtalan boltban, ajándéküzletben lehet vásárolni a Vezúvval kapcsolatos emléket. A numizmatika sem kivétel ez alól. Ehhez kapcsolódóan szeretnék néhány érdekesebb darabot megmutatni nektek. Az alábbit egy blogon találtam.

Lávadarabba ágyazott, 1919-es olasz érme

Ez egy vulkáni lávadarabba ágyazott olasz érme. A fotót beküldő szerint ezeket, vagy ehhez hasonló tárgyakat olasz vállalkozók gyártják az 1900-as évek eleje óta turisták számára. A legtöbbjük a Nápoly melletti Vezúv vulkán régióból származik, amely utoljára, ahogy azt fentebb említettük, 1944-ben tört ki. Az itt látható vulkáni láva érmét egy hazatérő katona vihette magával Amerikába, merthogy ez a darab ott került elő. Az érme egy olasz bronz 5 centesimi 1919, átmérője körülbelül 19 mm. A láva darab mérete 2-1/2 x 2 x 1-1/2 hüvelyk ( 6,0 x 5,0 x 4,0 cm ), súlya 3 uncia. ( 87 gramm ). Az is elképzelhető, hogy egy másik, szintén Olaszországban, Szicíliában található, és szintén aktív vulkán környékéről az Etna vulkánból származik. Ez a vulkán is turisztikailag keresett hely, ezért nem kizárt, hogy lehet ő is a származási helye ennek a különlegességnek.

A lávadarabba ágyazott, 1919-es olasz érme “hátoldala”

A blogon leírják, hogy eddig csak olyan érméket láttak ebben a formában, ahol a dátum oldala látszik, és csak réz érmét. Én azonban találtam egy ezüst érmés lávakövet is, bár véleményem szerint, idővel számtalan “hamisítvány” is meg fog jelenni, vagy már jelen is van a piacon. Íme az ezüst érmés darab:

Íme pedig egy másik darab, amit a BBC oldalán találtam. Ott konkrétan azt írják, hogy a Vezúv lábainál, egy faluban találták az 1944-es kitörés után.

A Dél-Olaszország és Szicília Utazók kézikönyvében Karl Baedekerm az író, amelyet a Lipcsei Kiadó adott ki 1912-ben, a Vezúv vulkánnal kapcsolatban leírja, hogy: A vulkán által kidobott ásványok közül a legtöbb a Mte régebbi lávájában található. A Somma, valamint a későbbi kitörések során kilökődött darabok száma jelenleg mintegy 50. Egy kis doboz példányt 1/2-1 frankért, egy lávadarabot rézpénzzel 1/4-1/2 frankért lehet venni. [ 1912-ben körülbelül 20 amerikai centet érő francia frank ]

Azt biztosan tudjuk, hogy ezek a különlegességek, nem a véletlen művei. Azt azonban nem igazán, hogy mennyi létezik belőlük, és mennyi az “eredeti”, az olyan, aminek ténylegesen a kihűlt, és megszilárdult láva az anyaga, és azt sem, hogy mikor készülhetett az első. Különböző fórumokról tudjuk, hogy a II. világháborús katonákhoz került darabok megközelítőleg mikor készülhettek. Azt is tudjuk, hogy hogy már a 18. század közepén is állítottak elő, úgynevezett lávamedálokat, Európa gazdag fiatal elitjei számára. Ezek a fiatalok egy úgynevezett „Grand Tour” keretein belül, oktatási, tanulmányi céllal beutazták Európát, hogy nyelveket, földrajzot, kultúrát, művészetet és építészetet tanuljanak. Nápolyon áthaladva a Vezúv vulkánja ( Vesuvio ) a túra kötelező állomásává vált. Az itt töltött idő “emlékére”, szuvenír gyanánt készítettek elsőként lávamedálokat. A már kihűlőben lévő, de még formálható lávát valaki bátor jelentkező 🙂 összegyűjtötte, majd az érméket egyszerű módszerrel “belenyomkodták” az anyagba ( lávaérme ), vagy esetleg különböző formákat, szöveget, ábrákat ütöttek bele, ilyen formán jöttek létre az érme, medál formák ( lávamedál ) ( mint egy pénzverdében ) majd vízzel lehűtötték.

Az 1789-es francia forradalom az ismert “Grand Tours” végét jelentette, de a 19. század eleji vasutak megjelenésével és a tömegturizmus kezdetével ezek a különleges emléktárgyak ismét népszerűek lettek, a hazavihető emléktárgyakat ezrével gyártották. Az évek során sok hasonló lávamedál, vagy “lávaérme” került be a múzeumi gyűjteményekbe szerte a világon. Ezek gyakran ábrázolnak királyokat, római császárokat, híres tudósokat vagy eseményeket is. Íme egy ilyen darab, egy  walesi múzeumból:

Hirdetés

NMW 15.133.GR.1 –  Vesuvius, 1834. Feljegyzés a mintával: „Lávába ütött medál, amikor még az anyag forró és pépes állapotban volt”.

Egy másik múzeumban is őriznek 2 példányt, ezeket a  Ward & Howell gyártotta, amely 1875 és 1891 között árult ásványokat a Ward’s Natural Science Establishment of Rochester ( New York állam ) számára.

CM32978 lávamedál, 18,3 x 14,4 x 2,6 cm   

CM32979 lávamedál, 16,1 x 14,6 x 3,2 cm

Nem olyan meglepő tehát, hogy az ilyen, vagy hasonló különlegességeket még a mai napi készítik, ilyen-olyan formában. Niue-ről tudjuk, hogy szeret érdekes, különleges gyűjthető numizmatikai termékeket kiadni. 2015-ben és 2016-ban az ő megbízásukból készítette el az alábbi, 2 rendkívül impozáns “emlékérmét”? a lengyel pénzverde. Nos az biztos, hogy őket szuvenírnek semmiként sem nevezhetjük, mivel igen magas értékük van, és igen kevés darab készült belőlük.

A 2015-ös Vezúv érme, mindössze 688 db készült, a súlya 62,2 gramm ( 2 uncia 99,9% tisztaságú ezüst ) , átmérője 50 milliméter.

 

A 2015-ös Vezúv érme, mindössze 600 db készült, a súlya 186,6 gramm ( 6 uncia 99,9% tisztaságú ezüst ) , átmérője 54 milliméter.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

A valaha talált legnagyobb náci kincs rövid története

A második világháború végén az amerikai hadsereg hatalmas aranykincsre bukkant a németországi Merkers melletti elhagyott bányában . 1945. április 4-én az amerikai hadsereg >>>

A Magyar Nemzeti Bank Bankjegy- és Éremgyűjteménye

Világszerte általánosan bevett gyakorlatnak számít, hogy a jelentősebb bankok műgyűjteménnyel rendelkeznek. Ennek a nemzetközi trendnek megfelelően folytat ilyen irányú tevékenységet >>>

Ami Magyarországon lehetlen volna, az a Fülöp-szigeteken nem az 🙂 Mi mindenre jó a pénzfeldobás?

Ha azt gondolod, hogy nem fogsz újat, érdekeset, meglepőt hallani, olvasni ami a pénzzel kapcsolatos akkor tévedsz :)... és mivel >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?