Hirdetés


Hallottál már a lávaérmékről, lávamedálokról? Különlegesség, vagy csak egy szuvenír?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 6 perc

A Vezúv (  olaszul: Vesuvio, latinul: Mons Vesuvius  ) egyike az európai szárazföldön található két aktív vulkánnak, és egyike a világ öt legveszélyesebb és legrégebbi vulkánjának. Nápolytól 9 km-re keletre, az olasz szárazföldön található. A legnagyobb, ismert kitörése 79 augusztus 24-én volt, amikor is a kitörő izzó anyagok és gázok felrobbantották a hegy egyik oldalát és anyagát 2 km-es távolságban szórták szét. 

A kitörés több  római várost, Pompeii-t és Herculaneum-ot, valamint számos más települést elpusztított. A kitörés által felszabaduló hőenergia százezerszerese volt a Hirosima-Nagaszaki bombázások hőenergiájának. Több mint 1000 ember halt meg a kitörésben, de pontos számok nem ismertek. A Vezúv azóta többször is kitört, és az egyetlen vulkán az európai szárazföldön, amely az elmúlt száz évben is kitört, utoljára 1944 január 6-án. Erről korabeli amerikai filmhíradó felvétel is készült, ezt itt láthatjátok:

A Vezúv főbb kitörései 1631–1944 között

Kitörés kezdete Kitörés típusa Megjegyzések
1660. július 3. Explozív Hamuval borította a hegytől északkeletre levő területeket.
1694. április 13. Effuzív Lávaárral borította Torre del Grecót
1698. május 25. Effuzív-explozív Hamuval borította Boscotrecasét, Torre Annunziatát és Ottavianót
1707. július 28. Effuzív-explozív
1737. május 20. Effuzív-explozív Lávaárral borította Torre del Grecót
1760. december 23. Effuzív-explozív A déli oldalon másodlagos kürtők nyílnak. Lávája Torre Annunziata irányába folyik.
1767. október 19. Effuzív-explozív Lávája Torre Annunziata és San Giorgio a Cremano irányába folyik.
1779. augusztus 8. Explozív Vulkáni hamu és lapillik pusztítanak Ottavianóban.
1794. június 15. Effuzív-explozív A délnyugati oldalon másodlagos kürtők nyílnak. Lávaár pusztítja el Torre del Grecót.
1822. október 22. Effuzív-explozív Lávája Torre del Greco és Boscotrecase irányába folyik.
1834. augusztus 23. Effuzív-explozív Lávája Poggiomarino irányába folyik.
1850. február 6. Effuzív-explozív
1855. május 1. Effuzív A láva elpusztítja Massa di Somma és San Sebastiano al Vesuvio települést.
1861. december 8. Effuzív-explozív A délnyugati oldalon másodlagos kürtők nyílnak.
1868. november 15. Effuzív
1872. április 24. Effuzív-explozív A láva ismét pusztít Massa di Somma és San Sebastiano al Vesuvio településen.
1906. április 4. Effuzív-explozív Lávája Torre Annunziata irányába folyik, erős robbanásos működés jellemzi.
1929. június 3. Effuzív Lávája Terzigno irányába folyik.
1944. március 18. Effuzív-explozív A láva ismét pusztít Massa di Somma és San Sebastiano al Vesuvio településen.

Ma továbbra is a világ egyik legveszélyesebb vulkánjaként tartják számon.  A közelében, vagyis kitörés esetén közvetlen veszélyzónában, jelenleg 3 000 000 ember él.  A Vezúv a mai napig turisztikai célpont, “zarándokhely”, vezető helyet tölt be az úgynevezett vulkánturizmus-ban. A látogatók bejárhatják a tájat, a vulkán környezetét, a vulkáni kráter maradványait, a Vezúvi Nemzeti Parkot, amit 1995-ben alapítottak. A kráter látogatása csak jegyváltás ellenében lehetséges, egy helyi vulkanológus idegenvezetővel. A kasszától egy körülbelül 860 m hosszú út következik a kráter pereméig. Ennek megtétele a 14%-os meredekség miatt általában 15-20 perc. A kráter egész évben látogatható, kivéve rossz időjárási viszonyok idején.

Természetesen mindezek mellett, számtalan boltban, ajándéküzletben lehet vásárolni a Vezúvval kapcsolatos emléket. A numizmatika sem kivétel ez alól. Ehhez kapcsolódóan szeretnék néhány érdekesebb darabot megmutatni nektek. Az alábbit egy blogon találtam.

Lávadarabba ágyazott, 1919-es olasz érme

Ez egy vulkáni lávadarabba ágyazott olasz érme. A fotót beküldő szerint ezeket, vagy ehhez hasonló tárgyakat olasz vállalkozók gyártják az 1900-as évek eleje óta turisták számára. A legtöbbjük a Nápoly melletti Vezúv vulkán régióból származik, amely utoljára, ahogy azt fentebb említettük, 1944-ben tört ki. Az itt látható vulkáni láva érmét egy hazatérő katona vihette magával Amerikába, merthogy ez a darab ott került elő. Az érme egy olasz bronz 5 centesimi 1919, átmérője körülbelül 19 mm. A láva darab mérete 2-1/2 x 2 x 1-1/2 hüvelyk ( 6,0 x 5,0 x 4,0 cm ), súlya 3 uncia. ( 87 gramm ). Az is elképzelhető, hogy egy másik, szintén Olaszországban, Szicíliában található, és szintén aktív vulkán környékéről az Etna vulkánból származik. Ez a vulkán is turisztikailag keresett hely, ezért nem kizárt, hogy lehet ő is a származási helye ennek a különlegességnek.

A lávadarabba ágyazott, 1919-es olasz érme “hátoldala”

A blogon leírják, hogy eddig csak olyan érméket láttak ebben a formában, ahol a dátum oldala látszik, és csak réz érmét. Én azonban találtam egy ezüst érmés lávakövet is, bár véleményem szerint, idővel számtalan “hamisítvány” is meg fog jelenni, vagy már jelen is van a piacon. Íme az ezüst érmés darab:

Íme pedig egy másik darab, amit a BBC oldalán találtam. Ott konkrétan azt írják, hogy a Vezúv lábainál, egy faluban találták az 1944-es kitörés után.

A Dél-Olaszország és Szicília Utazók kézikönyvében Karl Baedekerm az író, amelyet a Lipcsei Kiadó adott ki 1912-ben, a Vezúv vulkánnal kapcsolatban leírja, hogy: A vulkán által kidobott ásványok közül a legtöbb a Mte régebbi lávájában található. A Somma, valamint a későbbi kitörések során kilökődött darabok száma jelenleg mintegy 50. Egy kis doboz példányt 1/2-1 frankért, egy lávadarabot rézpénzzel 1/4-1/2 frankért lehet venni. [ 1912-ben körülbelül 20 amerikai centet érő francia frank ]

Azt biztosan tudjuk, hogy ezek a különlegességek, nem a véletlen művei. Azt azonban nem igazán, hogy mennyi létezik belőlük, és mennyi az “eredeti”, az olyan, aminek ténylegesen a kihűlt, és megszilárdult láva az anyaga, és azt sem, hogy mikor készülhetett az első. Különböző fórumokról tudjuk, hogy a II. világháborús katonákhoz került darabok megközelítőleg mikor készülhettek. Azt is tudjuk, hogy már a 18. század közepén is állítottak elő, úgynevezett lávamedálokat, Európa gazdag fiatal elitjei számára. Ezek a fiatalok egy úgynevezett „Grand Tour” keretein belül, oktatási, tanulmányi céllal beutazták Európát, hogy nyelveket, földrajzot, kultúrát, művészetet és építészetet tanuljanak. Nápolyon áthaladva a Vezúv vulkánja ( Vesuvio ) a túra kötelező állomásává vált. Az itt töltött idő “emlékére”, szuvenír gyanánt készítettek elsőként lávamedálokat. A már kihűlőben lévő, de még formálható lávát valaki bátor jelentkező 🙂 összegyűjtötte, majd az érméket egyszerű módszerrel “belenyomkodták” az anyagba ( lávaérme ), vagy esetleg különböző formákat, szöveget, ábrákat ütöttek bele, ilyen formán jöttek létre az érme, medál formák ( lávamedál ) ( mint egy pénzverdében ) majd vízzel lehűtötték.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Az 1789-es francia forradalom az ismert “Grand Tours” végét jelentette, de a 19. század eleji vasutak megjelenésével és a tömegturizmus kezdetével ezek a különleges emléktárgyak ismét népszerűek lettek, a hazavihető emléktárgyakat ezrével gyártották. Az évek során sok hasonló lávamedál, vagy “lávaérme” került be a múzeumi gyűjteményekbe szerte a világon. Ezek gyakran ábrázolnak királyokat, római császárokat, híres tudósokat vagy eseményeket is. Íme egy ilyen darab, egy  walesi múzeumból:

NMW 15.133.GR.1 –  Vesuvius, 1834. Feljegyzés a mintával: „Lávába ütött medál, amikor még az anyag forró és pépes állapotban volt”.

Egy másik múzeumban is őriznek 2 példányt, ezeket a  Ward & Howell gyártotta, amely 1875 és 1891 között árult ásványokat a Ward’s Natural Science Establishment of Rochester ( New York állam ) számára.

CM32978 lávamedál, 18,3 x 14,4 x 2,6 cm   

CM32979 lávamedál, 16,1 x 14,6 x 3,2 cm

Nem olyan meglepő tehát, hogy az ilyen, vagy hasonló különlegességeket még a mai napi készítik, ilyen-olyan formában. Niue-ről tudjuk, hogy szeret érdekes, különleges gyűjthető numizmatikai termékeket kiadni. 2015-ben és 2016-ban az ő megbízásukból készítette el az alábbi, 2 rendkívül impozáns “emlékérmét”? a lengyel pénzverde. Nos az biztos, hogy őket szuvenírnek semmiként sem nevezhetjük, mivel igen magas értékük van, és igen kevés darab készült belőlük.

A 2015-ös Vezúv érme, mindössze 688 db készült, a súlya 62,2 gramm ( 2 uncia 99,9% tisztaságú ezüst ) , átmérője 50 milliméter.

 

A 2015-ös Vezúv érme, mindössze 600 db készült, a súlya 186,6 gramm ( 6 uncia 99,9% tisztaságú ezüst ) , átmérője 54 milliméter.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések