Hirdetés


Félmilliárd forintért vett whiskyt egy férfi, de nem valószínű, hogy meg fogja inni!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

London, 2023. augusztus 31., csütörtök ( MTI ) – Vietnami gyűjtőhöz került a világ legnagyobb whiskysüvege: Viet Nguyen Dinh Tuan 1,1 millió fontot ( félmilliárd forint ) fizetett tavaly egy edinburghi árverésen a 32 éves Macallan single malt whiskyért, amelyet egy embermagasságúnál nagyobb, 311 literes üvegben tárolnak – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása csütörtökön. 

A vietnami üzletembernek jelentős alkoholgyűjteménye van, amelynek összértéke meghaladja a 150 millió fontot ( 66 milliárd forint ). Viet csütörtökön adta hozzá az Intrepid ( Rettenthetetlen ) nevű üveget a Ho Si Minh-városban található gyűjteményéhez a Guinness Rekordok tanúsítványával együtt, amely a világ legnagyobb whiskyjeként hitelesítette a palackot.

Az üzletember évtizedek óta gyűjti a ritka szeszesitalokat, és többet birtokol a világ legritkább és legrégebbi konyakos- és whiskyspalackjai közül. Viet elmondta: minden egyes palack egyedi, más-más történetet és hagyományokat őriz. Az aukció ötlete Daniel Monktól, a Cask World és a Rosewin Holdings italnagykereskedő cég munkatársától ered, és az árverést is ő szervezte meg. Monk elmondta: a palack nevével 11 brit felfedező úttörő teljesítménye előtt kívántak tisztelegni, akiknek képe az üveg címkéjén is szerepel.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

​​Az ókori rómaiak gyakran használtak állott vizeletet szájvízként. A vizelet fő összetevője az ammónia, amely erős tisztítószerként működik. A vizelet annyira keresett lett, hogy a vele kereskedő rómaiaknak adót kellett fizetniük!

A gyűjtemény a világ legritkább és legfinomabb whiskys üvegeit tartalmazza, és egy egyedi whisky-szalonban őrzik, Viet otthonában

A palack Viet kollekciójának legújabb tagja, amely a világ egyetlen teljes Macallan Fine and Rare gyűjteményét is tartalmazza. Ennek egyik legritkább darabja az 1926-os Macallan, amelyből mindössze negyvenet adtak ki, és Viet három üveggel is rendelkezik belőle. Egy palack közel 1,5 millió fontért kelt el 2019-ben. Emellett az üzletember tulajdonában van a világ legnagyobb konyakospalackja és a legöregebb whiskysüvege is, amely a feltételezések szerint közel százötven éves.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések