Hirdetés


2000 éves római hajóroncsot találtak Olaszország partjainál!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Több mint 2000 éves ókori római hajó roncsát találták meg Olaszország partjainál. A teherszállító hajót Civitavecchia kikötője közelében, Rómától északra mintegy 80 km-re találták meg. A hajó kora az i. e. 1. vagy 2. századra tehető, több száz amforát szállított, ami egyfajta római terrakotta edény. A rendőrség művészeti osztályának állítása szerint az edények nagyrészt ép állapotban voltak. A 20 méternél hosszabb hajót homokos tengerfenéken, a tengerszint 160 méterrel alatt találták meg.

Római kikötő ( A kép forrása: romanports.org )

“A kivételes felfedezés egy fontos példája egy római hajó roncsának, amely a tenger veszélyeivel szembeszállva próbálta megközelíteni a partot, és tanúskodik az ókori tengeri kereskedelmi útvonalakról” – nyilatkozta a Carabinieri. Az olasz rendőrség művészeti osztálya, amely felel Olaszország kulturális örökségének védelméért, elmondta, hogy a leletet egy távolról vezérelt robot segítségével találták meg és rögzítették.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Eiffel-torony eredetileg Barcelonának készült. Az Eiffel-torony otthonosan néz ki Párizsban, és a legnépszerűbb turisztikai látványosság a francia városban – de nem ott kellene lennie! Amikor Gustav Eiffel bemutatta a tervet Barcelonának, a város túl rondának gondolta. Ezért az 1889-es párizsi nemzetközi kiállításon "ideiglenesen" lett bemutatva, de azóta is ott van.

Víz alatti felvétel, az amfora rakományról

Nem említették, hogy a hajót, a szakértők most megpróbálják-e felhozni vagy csak a kincseit kimenteni a tengerfenékről. Nem ismert, hogy a fedélzeten lévő római edényeket mire használták, bár az amforák általában áruk, mint például olaj, bor vagy hal szállítására szolgáltak. Az ilyen műtárgyak széles körben megtalálhatók az ókori keleti mediterrán világban.

A roncsok felfedezése nem szokatlan – azt mondják, hogy ezekből több ezer található a Földközi-tenger körül. 2018-ban egy görög kereskedelmi hajót találtak a Bolgár partoknál fekvő oldalán, ami több mint 2400 éves, és hivatalosan a világ legöregebb ismert ép hajóroncsának nevezték el. Szintén 2018-ban több tucat hajót találtak a görög, római és bizánci korszakokból az Égei-tengerben.

Forrás: bbc.com, Ancient 2,000-year-old Roman shipwreck found off coast of Italy

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések