Hirdetés


Vissza a 19. századba! Július végén arany érméket vezetnek be Zimbabwe-ban, hogy letörjék az inflációt!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A zimbabwei központi bank bejelentette, hogy július végén megkezdi az aranyérmék kibocsátását törvényes fizetőeszközként, mivel az ország a helyi valutát jelentősen gyengítő rekord infláció megfékezéséért küzd.

Az aranyérme a Viktória-vízesés után „Mosi-oa-Tunya” nevet kapta, és a központi bank szerint, későbbiekben készpénzre váltható. Dr. John Mangudya, a központi bank elnöke közleményben ismertette a hamarosan bemutatásra kerülő aranyérmék jellemzőit:

Az aranyérmét Mosi-Oa-Tunya ( Viktória-vízesés ) aranyérmének hívják, a következő jellemzőkkel:”

  • Súly – egy troy uncia (31,1 gramm).
  • Tisztaság – 22 karát.
  • Azonosítás – Minden érmének lesz sorozatszáma.
  • Tulajdonjog – Vásárláskor a vevőnek fizikailag birtokba kell vennie az érmét, és ki kell adnia a bemutatóra szóló tulajdonosi igazolást. Az érme vevője vagy birtokosa dönthet úgy, hogy saját választása szerint a bankban letétbe helyezi, ebben az esetben a letéti igazolás/nyugta is kiállításra kerül.
  • Likviditás és kereskedhetőség – Az érme likvid eszköz státuszú lesz, azaz könnyen készpénzre váltható lesz, valamint helyi és nemzetközi kereskedelmet folytat. Az érme tranzakciós célokra is felhasználható.
  • Előírt eszköz státusz – Az érme előírt eszközstátuszú lesz, és az intézményi befektetők felhasználhatják az előírt eszközbefektetésekre vonatkozó szabályozási követelmények teljesítésére.
  • Fedezet – az érme hitelek és hitellehetőségek biztosítékaként használható.
  • Visszavásárlási megállapodás – A birtokos kérésére a Bank visszavásárolja az érmét.

Az érme pontos paramétereit, itt találhatod: Reserve Bank of Zimbabwe

„Az aranyérmék 2022. július 25-től elérhetők lesznek a nagyközönség számára mind helyi pénznemben ( ZW$ ), mind amerikai dollárban ( US$ ) ( és egyéb külföldi pénznemekben ) az arany mindenkori nemzetközi árán alapuló áron és az előállítás költsége ( + 5 % ). Az érméket a Bankon és leányvállalatain, a Fidelity Gold Refinery ( Private ) Limited-en és az Aurex ( Private ) Limiteden, valamint a helyi bankokon és kiválasztott nemzetközi banki partnereken keresztül értékesítik. Az érméket értékesítő szervezetek kötelesek alkalmazni az „Ismerd meg ügyfeleid” ( KYC ) elveit” – olvasható a közleményben.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

Azonban annak érdekében, hogy az aranyérmék valódi céljukat alternatív befektetésként szolgálják, nem értékesíthetők a beszerzéstől számított 180 napon belül.

„Az aranyérme birtokosának belátása szerint a bank vagy ügynökei 180 napos megszolgálási időszak után visszavásárolják a Mosi-oa-Tunya aranyérméket, összhangban az ország megtakarítási kultúrájának előmozdításával.” – mondta az RBZ.

A legutóbbi adatok szerint az ország inflációs rátája több mint kétszeresére, 191%-ra nőtt a múlt hónapban, felidézve a 2000-es évek hiperinflációját, amikor a zimbabwei dollárt háromszor denominálták. Az USA-dollárt tették 2008-ban a választott fizetőeszközzé, amikor is az infláció annyira kicsúszott az irányítás alól, hogy a jegybank 100 billió dolláros bankjegyet bocsátott ki, amely mára a gyűjtők egyik kedvencévé vált, ám a helyi valuta később, 2009-ben teljesen összeomlott.

“Úgy tűnik, a 19. századba kell visszanyúlnunk, amikor az emberek arannyal kereskedtek” – mondta Mugano.”

Az érmék várhatóan „értéktárolóként” fognak működni, és csökkentik az amerikai dollár iránti keresletet – amit a helyi valuta értékének gyengüléséért okolnak. Azonban “csak” vegyes érzelmeket keltett a hír, mivel a zimbabweiek tapasztalatai a központi bank politikájával kapcsolatban gyakran aggodalomra adnak okot és bizonytalanok. Ismeretes, hogy sok zimbabwei elvesztette megtakarításait, beleértve a nyugdíjakat is, amikor a zimbabwei dollár 2009-ben összeomlott.

A jegybank a múlt héten 80%-ról 200%-ra emelte a kamatlábakat, és felvázolta az egyéb terveit, miszerint a következő öt évben törvényes fizetőeszközzé próbálja tenni az amerikai dollárt.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések