Vissza a 19. századba! Július végén arany érméket vezetnek be Zimbabwe-ban, hogy letörjék az inflációt!

Vissza a 19. századba! Július végén arany érméket vezetnek be Zimbabwe-ban, hogy letörjék az inflációt!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Hirdetés


A zimbabwei központi bank bejelentette, hogy július végén megkezdi az aranyérmék kibocsátását törvényes fizetőeszközként, mivel az ország a helyi valutát jelentősen gyengítő rekord infláció megfékezéséért küzd.

Az aranyérme a Viktória-vízesés után „Mosi-oa-Tunya” nevet kapta, és a központi bank szerint, későbbiekben készpénzre váltható. Dr. John Mangudya, a központi bank elnöke közleményben ismertette a hamarosan bemutatásra kerülő aranyérmék jellemzőit:

Az aranyérmét Mosi-Oa-Tunya ( Viktória-vízesés ) aranyérmének hívják, a következő jellemzőkkel:”

  • Súly – egy troy uncia (31,1 gramm).
  • Tisztaság – 22 karát.
  • Azonosítás – Minden érmének lesz sorozatszáma.
  • Tulajdonjog – Vásárláskor a vevőnek fizikailag birtokba kell vennie az érmét, és ki kell adnia a bemutatóra szóló tulajdonosi igazolást. Az érme vevője vagy birtokosa dönthet úgy, hogy saját választása szerint a bankban letétbe helyezi, ebben az esetben a letéti igazolás/nyugta is kiállításra kerül.
  • Likviditás és kereskedhetőség – Az érme likvid eszköz státuszú lesz, azaz könnyen készpénzre váltható lesz, valamint helyi és nemzetközi kereskedelmet folytat. Az érme tranzakciós célokra is felhasználható.
  • Előírt eszköz státusz – Az érme előírt eszközstátuszú lesz, és az intézményi befektetők felhasználhatják az előírt eszközbefektetésekre vonatkozó szabályozási követelmények teljesítésére.
  • Fedezet – az érme hitelek és hitellehetőségek biztosítékaként használható.
  • Visszavásárlási megállapodás – A birtokos kérésére a Bank visszavásárolja az érmét.

Az érme pontos paramétereit, itt találhatod: Reserve Bank of Zimbabwe

„Az aranyérmék 2022. július 25-től elérhetők lesznek a nagyközönség számára mind helyi pénznemben ( ZW$ ), mind amerikai dollárban ( US$ ) ( és egyéb külföldi pénznemekben ) az arany mindenkori nemzetközi árán alapuló áron és az előállítás költsége ( + 5 % ). Az érméket a Bankon és leányvállalatain, a Fidelity Gold Refinery ( Private ) Limited-en és az Aurex ( Private ) Limiteden, valamint a helyi bankokon és kiválasztott nemzetközi banki partnereken keresztül értékesítik. Az érméket értékesítő szervezetek kötelesek alkalmazni az „Ismerd meg ügyfeleid” ( KYC ) elveit” – olvasható a közleményben.

Azonban annak érdekében, hogy az aranyérmék valódi céljukat alternatív befektetésként szolgálják, nem értékesíthetők a beszerzéstől számított 180 napon belül.

„Az aranyérme birtokosának belátása szerint a bank vagy ügynökei 180 napos megszolgálási időszak után visszavásárolják a Mosi-oa-Tunya aranyérméket, összhangban az ország megtakarítási kultúrájának előmozdításával.” – mondta az RBZ.

A legutóbbi adatok szerint az ország inflációs rátája több mint kétszeresére, 191%-ra nőtt a múlt hónapban, felidézve a 2000-es évek hiperinflációját, amikor a zimbabwei dollárt háromszor denominálták. Az USA-dollárt tették 2008-ban a választott fizetőeszközzé, amikor is az infláció annyira kicsúszott az irányítás alól, hogy a jegybank 100 billió dolláros bankjegyet bocsátott ki, amely mára a gyűjtők egyik kedvencévé vált, ám a helyi valuta később, 2009-ben teljesen összeomlott.

“Úgy tűnik, a 19. századba kell visszanyúlnunk, amikor az emberek arannyal kereskedtek” – mondta Mugano.”

Az érmék várhatóan „értéktárolóként” fognak működni, és csökkentik az amerikai dollár iránti keresletet – amit a helyi valuta értékének gyengüléséért okolnak. Azonban “csak” vegyes érzelmeket keltett a hír, mivel a zimbabweiek tapasztalatai a központi bank politikájával kapcsolatban gyakran aggodalomra adnak okot és bizonytalanok. Ismeretes, hogy sok zimbabwei elvesztette megtakarításait, beleértve a nyugdíjakat is, amikor a zimbabwei dollár 2009-ben összeomlott.

A jegybank a múlt héten 80%-ról 200%-ra emelte a kamatlábakat, és felvázolta az egyéb terveit, miszerint a következő öt évben törvényes fizetőeszközzé próbálja tenni az amerikai dollárt.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
A világ egyik legtitokzatosabb, és legelzártabb országának pénztörténete!

A Koreai-félsziget Kelet-Ázsia egyik legmeghatározóbb része. A történelme során, ott indult, ott végződött, vagy csak simán ott zajlott számtalan konfliktus, >>>

Heti makronaptár – Inflációs, idegenforgalmi és külkereskedelmi statisztika is jön a jövő héten

Budapest, 2022. február 6., vasárnap (MTI) - Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a januári infláció, a szálláshelyek >>>

A csapda teljesen bezárult! Nehéz időszak vár mindenkire!! Nem lesz “Na gyerünk a tálba!”

Régen " jelentkeztem " gazdasági, arany, ezüst árfolyam elemzéssel. A legutóbb, akkor írtam, amikor még " friss " volt az >>>

Kr. u. 300 körül, a római birodalomban is hasonló volt a helyzet, mint manapság, de végül az infláció elszabadult!

Gazdasági problémák, termelés visszaesése, túltermelés, vagy magas, elszabaduló inflációk.. stb, folyamatosan végigkövették az emberiség történelmét. Hatalmas, világ birodalmak is szenvedtek >>>

Hirdetés