Venezuelában “aranypelyhekkel” fizetnek az emberek, hogy megvédjék magukat a hiperinflációtól!

Hirdetés

Venezuelában “aranypelyhekkel” fizetnek az emberek, hogy megvédjék magukat a hiperinflációtól!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1849-ben dobták piacra az Amerikai Egyesült Államokban a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, és egészen 1930-ig forgalmazták. 

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

A venezuelai kormány a  közelmúltban hat nullát vágott le a  hiperinfláló valutájából, a bolivárból. A legmagasabb címletű, 1 millió boliváros  bankjegyet,  ( kevesebb mint 0,25 dollár ), az 1 bolivaros váltotta fel. Ezzel egyidejűleg a 100 bolívos bankjegy, amit szintén most vezettek be, lett a jelenleg legmagasabb címletű bolivár, ami forgalomban van. ( 25 dollár ) A valutaátváltás célja, hogy megkímélje a kormányt attól a kíntól, hogy 100 milliós bolivár bankjegyeket kelljen folyamatosan  kibocsátania, hogy az emberek mindennapi cikkeket vásárolhassanak anélkül, hogy bankjegykötegeket kellene magukkal vinniük, mivel pld egy kenyér ára 7 millió régi bolivárra emelkedett! A deviza denominációjának önkényes lekicsinyítése természetesen nem lassítja az inflációt, mert az új bankjegyek ugyanolyan olcsón nyomtathatók, mint a régiek. A bolivár csak 2021-ben már 73 százalékot veszített értékéből, és az IMF becslései szerint az éves infláció 2021 végére eléri az 5500 százalékot.

Kép forrása: Kukka-Maria Ahokas / flickr.com

Nem meglepő tehát, hogy a legszegényebb venezuelaiak kivételével mindenki elhagyta a bolivárt, mint csereeszközt. Az amerikai dollár a választott csereeszköz Caracasban és más nagyvárosokban, míg a kolumbiai peso, a kolumbiai határ mentén dominál, különösen a regionális San Cristobal városában. A brazil real a Brazíliával és az euróval közös déli határ mentén áramlik, és a kriptovaluták is találtak rést, szintén sokan használják.

Ami azonban igazán érdekessé teszi a helyzetett,  az a tiszta arany spontán megjelenése fizetési “valutaként” Délkelet-Venezuela távoli régiójában, Tumeremo és El Callao városok körül. A régió bővelkedik nemesfémércekben, és hosszú múltra tekint vissza a vagyonukat kereső kutatók és bányászok odacsábításában. Napjainkban azonban sok nagyobb bányát a kormány katonasága irányít, amely folyamatosan a helyi bandákkal és gerillákkal küzd. Az erőszak és a törvénytelenségek ellenére az állástalan venezuelaiak messze földről özönlenek a térségbe, hogy virágzó illegális bányákban dolgozzanak, aranyrögökért cserébe. Ennek eredményeként a nyers rögökről kéziszerszámokkal lehántott aranypelyhek váltak a választott valutává a régióban, az áruk és szolgáltatások árait arany grammban határozzák meg. Pld.: Fél gramm aranyért egy éjszakát tölthetsz egy helyi szállodában.

Az aranypelyheket az emberek a zsebükben hordják – általában a szinte értéktelen bolivárjegyekbe csomagolva 🙂 . Míg egyes üzletek fel vannak szerelve mérleggel az aranypelyhek lemérésére, a legtöbb eladó és vásárlóik annyira megismerték a pelyheket, hogy szemmel értékelik fel azokat, és egyeznek meg egymás között. Például egy fodrász és ügyfele, aki üzletet kötött a hajvágásért, megegyezett abban, hogy három aranypehely egynyolcad gramm árnak felel meg (körülbelül 5,00 USD). Az aranyat a közeli városokban is kezdik elfogadni, mint például a régió fővárosában, Ciudad Bolivarba-n, mivel a bevásárlóközpontokban lévő üzletek vevőkörében rengeteg bányász, és a fentebb említett régió lakosa van, vagyis relatíve “kénytelenek” elfogadni, majd dollárra váltani az aranypelyheket!

Hirdetés

Ahhoz, hogy az arany teljes értékű valutává váljon, amely életképesen versenyezhet a leértékelődő bolivarral és más külföldi valutákkal, a nyers rögöket kényelmes formájú és méretűvé kell verni, súlyukat és finomságukat pedig jó hírű cégeknek kell igazolniuk. Ez azt jelenti, hogy minden jogi akadályt meg kell szüntetni a magán pénzverdék előtt. Emellett el kell törölni az arany értékesítési és tőkenyereség-adóját. Mivel nagyon valószínűtlen, hogy a Maduro-kormány végrehajtja ezeket az intézkedéseket, csak az embereken múlik, hogy az a aranypehely, mint csereeszköz, adás-vételként történő felhasználása mennyi ideig marad életképes, és elfogadott. Amennyiben jelentős tömeg, használná, az már jóval nagyobb nyomást gyakorolna idővel a kormányra ( és akár lehet, hogy nem csak Venezuelában 🙂 )

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

Elkészült a végeleges borító verzió! PÁL JÓZSEF – A HIBÁS PÉNZEK SZÜLETÉSE, ÉRDEKESSÉGEK MAGYARORSZÁGRÓL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

Elkészült a végeleges borító verzió, nagyon szép, és igényes lett, keressétek, olvassátok! 🙂

Egy kis érdekes statisztika: Milyen színű leggyakrabban a bankjegy? Ki, vagy mi van rajta a leggyakrabban?…

A mindennapi életben valószínűleg kevesen állnak meg, és fordítanak időt arra, hogy rácsodálkozzanak a bankjegyek látványvilágára – pedig valószínűleg nem >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?