Hirdetés


Ötszáz éve eltűnt templomra bukkantak a visegrádi várban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A visegrádi várban végzett régészeti munkálatok során a kutatók feltárták a Szűz Mária-templom maradványait, amely a 14. században, Luxemburgi Zsigmond király uralkodása idején épült egy Dunára néző dombon. Ez az első alkalom, hogy oszmán megszállás előtti építményeket is találtak itt. A templom alatt egy kriptát és három holttestet fedeztek fel, melyek valószínűleg katonákéi voltak, sarkantyúkkal és ólompelletekkel együtt. Az ásatások során oszmán kori épületek maradványaira és érmékre is bukkantak.

Ásatások a teniszpályán ( A kép forrása: Facebook/MNM Nemzeti Régészeti Intézet, Mátyás Király Múzeum )

A felfedezések 2024 márciusában, a Visegrád történetének eddigi legnagyobb szabású kutatása során történtek, és pár hete tájékoztatták a szélesebb közönséget az eredményekről.  A templomot az ásatások első napján fedezték fel, és már most rengeteg új leletet találtak, például érméket, egy ovális alakú kemencét és Oszmán temetkezési helyet. A kutatók éppen a jelenleg ott található teniszpálya alatt dolgoztak, ahol egykor a ferences kolostor állt. A templom az oszmán megszállás előtt épült, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 1544 körül, nagyjából az oszmán uralom kezdetekor omlott össze. Az évszázadok során a királyi vár maradványait eltemették, gazdagsága és építményei elvesztek az időkben, mígnem a közelmúltbeli régészeti ásatások ismét napvilágra hoztak.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Star Wars filmsorozat legelső részének megjelenésekor, Franciaországban még mindig használtak guillotine-t. (1977) Az utolsó ember, akit guillotine-nal fejeztek le, Hamida Djandoubi volt. 1977. szeptember 10-én végezték ki. A Star Wars ( Csillagok háborúja ) mozifilm első részének premierje pedig 1977 május 25.-én volt.

Érme leletek. ( A kép forrása:  Facebook/MNM Nemzeti Régészeti Intézet, Mátyás Király Múzeum – Lincz Gábor

A régészek először tártak fel egy, az 1541 és 1699 között tartó oszmán megszállás idejére visszavezethető település maradványait is a térségben. Az ásatások folytatásával még több felfedezésre számítanak. A kutatás során egy réztálat is találtak, amelyen bemélyedések utaltak arra, hogy fegyverrel találhatták el, ami arra utal, hogy a templom nemcsak kifosztás, hanem véres összecsapás színtere is lehetett. Az ásatások jelenleg is zajlanak, és várhatóan további fontos felfedezésekre derül fény Visegrád történetéből.

A Visegrádi Reneszánsz Fejlesztési Program 2021-ben indult, célja a vár és környéke feltárása és revitalizációja. A program keretében újjáépítik az Alsóvár mellett a Királyi Palotát, a Visegrádi Citadellát és a Salamon-tornyot.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések