Blood money ( vérpénz )

Hirdetés

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az aztékok embereket is feláldoztak isteneiknek. 1487-ben 20000 embert mészároltak le, áldozatul a Tenochtitlanban található templom felszenteléséhez.

Hirdetés


A vérpénz olyan érmék vagy értéktárgyak voltak, amelyeket általában bűnösöknek, elítélteknek fizették a bűncselekményükért. A vérpénzek története az ókori időkre nyúlik vissza, és számos kultúrában használták, beleértve az ókori Görögországot és Rómát is.

A középkorban a vérpénzek széles körben használatosak voltak, különösen Európában. Az elítélteknek vagy a bűnösök családjainak az volt a feladatuk, hogy fizessenek bizonyos összeget, amelyet az állam bűnügyi igazságszolgáltatási költségeire fordított.

A vérpénzek lehetnek akár érmék, akár más értéktárgyak, például bizonyos növények, állatok vagy egyéb tárgyak. Ezek az értéktárgyak azonban gyakran alacsonyabb értékűek voltak, mint a hagyományos érmék, és gyakran csak jelképes értéket képviseltek.

A vérpénz fogalma a modern jogrendszerben eltűnt, mivel az elítéltek bűncselekményeikért a büntetési törvények szerint fizetnek, amelyek nem követelik meg kifejezetten a vérpénzek fizetését. Azonban a vérpénzek numizmatikai szempontból még mindig érdekesek lehetnek, mivel a történelem egyik érdekes és szokatlan fizetési formáját képviselik.