Damage ( károsodás, sérülés )

Hirdetés

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

Hirdetés


A “damage” szó a numizmatikai szakzsargonban általában az érmék vagy más pénzérme alakú tárgyak károsodására utal. Az érmék károsodása számos okból származhat, például az érmék rossz tárolása, korrodálódása, túlzott tisztítása vagy érintése, esetleg az érméken található minta vagy felirat eltávolítása miatt.

Az érmék károsodása lehet pókhálószerű rozsda, zöldes patina, horpadások, karcolások, lekopott feliratok, megolvadt érmék vagy egyéb formákban jelentkező sérülések. Az érmék károsodása jelentősen befolyásolhatja azok értékét és állapotát, így a numizmatikusok és gyűjtők általában nagyon ügyelnek az érmék megfelelő tárolására és kezelésére.

A numizmatikai szakzsargonban a “damage” szó néha a “problem” vagy “defect” szavakkal is helyettesíthető, hogy utaljon az érmék különböző típusú károsodásaira vagy hibáira.