Cancellation ( elértéktelenedés )

Hirdetés


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japán gyarmatosítók még 1913-ban olyan törvényt vezettek be, melynek lényege, hogy Koreában csak és kizárólag vak emberek alkalmazhatók masszőrként. Egyrészről ez azért volt jó, mert így a vak embereknek biztosítottak munkát, másrészről pedig a szégyenlős vendégeknek nem kellett feszélyezve érezniük magukat. Ha hiszitek, ha nem, a törvény mind a mai napig érvényben van.

Hirdetés


A cancellation egy numizmatikai fogalom, amely az érmék vagy a bélyegek felszíni mintájának részleges vagy teljes eltávolítására utal. Az érmék vagy bélyegek felületén gyakran találhatók olyan minták vagy feliratok, amelyek jelzik az érmék vagy bélyegek eredetét, dátumát vagy értékét. Azonban a felhasználásuk során vagy a felületi sérülések miatt ezek a minták és feliratok elpusztulhatnak vagy elmosódhatnak.

A cancellation azonban nem csak véletlenszerű elpusztítást jelent, hanem a bélyegek vagy érmék szándékos megsemmisítését is. Gyakran előfordul, hogy a bélyegeket, például a postai bélyegeket, kézzel írt dátummal és vonalkóddal jelölik meg, vagy perforálják, hogy megakadályozzák a visszaéléseket és azok többszöri felhasználását.

Az érméknél a cancellation általában az érmefelületen található jelzések, például az évszám vagy az érmepálya nevének eltávolítását jelenti. Ez azért lehet fontos, mert az érmék jelzései befolyásolhatják azok értékét és gyűjthetőségét, ezért a numizmatikai szakértők gyakran nagyobb értékű érmék esetén vizsgálják azok jelzéseinek állapotát és őrzési körülményeit.