Alms token ( alamizsna pénz )

Hirdetés


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Hirdetés


Az “alms token” kifejezés arra utal, hogy valamilyen pénzérmét vagy érméket adnak az embereknek, hogy azt adják jótékonysági célra. Általában ezeket az érméket olyan szervezetek, mint például a templomok, a jótékonysági szervezetek vagy a szegények számára működő alapítványok állítják elő.

Az alms token érméket általában olyan embereknek adnak, akik jótékony célra adakoznak, mint például a szegényeknek vagy a rászorulóknak. Ezek az érmék szimbolizálják az adományozás és a jótékonykodás fontosságát, és lehetővé teszik az emberek számára, hogy egyszerűen és hatékonyan adakozzanak. Az alms tokenek általában díszes és értékes érmék, amelyek értéke gyakran meghaladja azokat az értékeket, amelyeket az érmék anyaga és mérete alapján lehetne gondolni.