Hirdetés


Ma 20 éves ( 2002. január 1-jétől ) az euró. Olvasd el a rövid történetét és bevezetésének okait.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Ma 20 éve kaptuk 🙂 meg fizikai formában először az euró-t. 2002. január 1-jén 12 Unios tagállamban került bevezetésre. Ennek alkalmából, nézzük meg röviden mi is az az euró, hogyan jött létre, és egyáltalán miért?

A közös pénz bevezetésének okai

gazdasági és monetáris unió (GMU) kialakításának igénye az 1960-as évek végétől többször is felmerült az Európai Unióban. A GMU a gazdasági és pénzügyi politikák koordinálását, közös monetáris szakpolitika kialakítását és a közös pénz (euró) működtetését jelenti. Az egységes valuta több előnnyel is jár: megkönnyíti a vállalatok határokon átnyúló kereskedelmét, javítja a gazdaság teljesítményét, valamint nagyobb választékot és lehetőségeket biztosít a fogyasztóknak.

Mindezek ellenére az euró bevezetését számos politikai és gazdasági akadály hátráltatta: a tagállamok kormányai nem voltak mind egyenlő mértékben elkötelezettek a projekt iránt és nem mindig értettek egyet a gazdasági prioritások kapcsán; a nemzetközi piacokon továbbá pedig zavarok jelentkeztek. A Gazdasági és Monetáris Unió megvalósításához ezeket az akadályokat egytől egyig le kellett küzdeni.

Az euróhoz vezető út

A második világháború után kialakult nemzetközi pénzügyi stabilitás nem bizonyult tartósnak. A globális devizapiacokon jelentkező zavarok veszélyeztették az Európai Gazdasági Közösség fő pillérének számító közös agrárpolitika egységes árrendszerét. A tagállamok megpróbálták árfolyamaikat stabilan tartani, ám igyekezetüket elsöpörték az olaj- és egyéb válságok. Az Európai Monetáris Rendszer  (EMR) végül 1979-ben indult útjára.

Az EMR alapját egy olyan mechanizmus képezte, amelyben a részt vevő tagállamok egy szűk ingadozási sávban tartották a valutájuk árfolyamát. Ezzel a teljesen új módszerrel az uniós tagállamok monetáris politikájukat a történelem során először hangolták össze. A rendszer több mint egy évtizedig sikeresen működött. Az EU-országok jegybanki elnökei azonban Jacques Delors elnöksége alatt kidolgoztak egy tervet a GMU megvalósítására (ez volt az ún. Delors-jelentés).

A Maastrichti Szerződéstől az euróig és az euróövezetig (1991–2002)

A Delors-jelentés 1990 és 1999 között három szakaszban tervezte megvalósítani a gazdasági és monetáris uniót, valamint az euróövezetet. Az európai vezetők elfogadták a Delors-jelentés ajánlásait.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Cooper Underwear nevű cég 1904-ben piacra dobta legelső pólóját, amit valójában a szingli férfiaknak találtak ki. A ruhadarabon se cipzár, se gomb, se zseb nem volt, ami nagyon megkönnyítette a férfiak életét, merthogy nem volt feleségük, aki ezeket visszavarrta volna. Mivel egy nagyon egyszerű és praktikus felsőrészről volt szó, ezért hamar népszerű lett a főiskolai hallgatók, majd a katonák között.

Az Európai Unióról szóló új szerződést – amely rendelkezett a monetáris unió végrehajtásáról – az európai vezetők 1991 decemberében a Maastrichtben (Hollandia) tartott Európai Tanácson fogadták el. 1995-ben az Európai Tanács madridi értekezletén döntés született a közös pénz nevéről és a felelősségi körök kiosztásáról, továbbá céldátumot jelöltek ki a készpénzes forma bevezetésére. Egy évtizedes előkészület után, 1999. január 1-jén megvalósult az euró bevezetése, először még csak számlapénzként.

1999. december 9-én, a madridi ( Spanyolország) Királyi Pénzverdében nyomtatják ki az első eurobankjegyeket ( 20 euró ), Juan Carlos de Bourbon spanyol király, Rodrigo Rato miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, valamint Fernando Díez Moreno gazdasági ügyekért felelős miniszter vettek részt azon az ünnepségen, amelyen átadják a leendő bankjegyeket.

Képet erről az eseményről ide, nem merek mellékelni :), mert mindenféle szerzői joggal védik ezeket a fotókat, de itt megnézhetitek: cvce.eu és engedjetek meg még egy érdekességet. A 20 euró-s ezzel a lendülettel, be is húzott egy fontos címet 🙂 Ő lett a valaha legtöbbet hamisított euró bankjegy, megelőzve az 50 eurós címletet. A további hamisítási rangsor pedig így néz ki: 100, 10, 200, 5, 500

Az első három évben az euró számlapénzre és elektronikus kifizetésekre használatos „láthatatlan” valuta volt. 2002 január 1-jén 12 európai országban ( megjelentek az euróérmék és -bankjegyek, és ezzel megtörtént a történelem eddigi legnagyobb készpénzcseréje.

Az euró (€) jelenleg a 27 uniós tagállam közül 19-nek a hivatalos pénzneme. Ezek az országok alkotják az euróövezetet, más néven az eurózónát. Az alábbi országok ezek:

 1. Ausztria
 2. Belgium
 3. Ciprus
 4. Észtország
 5. Finnország
 6. Franciaország
 7. Németország
 8. Görögország
 9. Írország
 10. Olaszország
 11. Lettország
 12. Litvánia
 13. Luxemburg
 14. Málta
 15. Hollandia
 16. Portugália
 17. Szlovákia
 18. Szlovénia
 19. Spanyolország

forrás: european-union.europa.eu

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések