Hirdetés


Lehet bevonják az 5 forintos érmét, mert fémárban már többet ér mint maga a forgalmi értéke?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Jobbik képviselője, Balassa Péter határozati javaslatot nyújtott be, amelyben arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy vonják be az ötforintos érméket, arra hivatkozva, hogy a forint inflálódásának következtében már nem gazdaságos forgalomban tartani.

Balassa Péter szerint:

„Még jobban szemlélteti azonban a pénzünk romlását, hogy az 5 forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként. Ennek oka, hogy az 5 forintos súlya 4,2 gramm, anyaga réz, cink és nikkel, továbbá 238 darab ad ki egy kilót, ami 1.190 forintot ér. A háztartási sárgarézhulladék kilós átlagára a színesfémátvevőknél jelenleg 1.500 forint.”

Azt írja, hogy az „ipari piacokon jelentkező fémhiány és a forintromlás miatt nem várható, hogy ez lefelé mozdulna”, és „ha az 5 forintost a háztartási sárgarézhulladékba leadhatnánk, legalább 300 forintot keresnénk rajta”.

„Felvetődik a kérdés, hogy hogyan éri meg a magyar államnak ezt a pénzt forgalomban tartani, hiszen a közel 700 millió darab érme nagy veszteséget termel. A hulladékár többszöröse lehet az alapanyagárnak: csak sárgaréztartalommal számolva 1 kg alapanyag 6 000 forint körül van, így 1 db 5 forintos akár 25 forintba is kerülhet, amihez hozzáadódik a nikkel, az érmeverés, a szállítás, a tárolás és az egyéb költségek. Ez vajon hány milliárdos pazarlás jelent?” – kérdezi.

Balassa felidézi, hogy sajtóértesülések szerint a készpénzhasználók 62 százaléka szerint nincs szükség 5 forintosokra, mielőtt megkérdezi Matolcsytól: „mikor kívánják bevonni az 5 forintos érmét, tekintettel arra, hogy ez jelenleg több mint 10 milliárdos megtakarítást jelenthetne a központi költségvetésnek, még a kerekítésből származó kiadások mellett is”.

Hirdetés


Most válaszolt a jegybankelnök. Matolcsy György a válaszában kiemelte, hogy a forgalomban lévő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása, vagy megváltoztatása nem ítélhető meg a fémárak alakulását vizsgáló, szűk, pillanatnyi szempontok alapján. Egy érmecímlet bevonásáról szóló döntés meghozatalakor szükséges arra is figyelemmel lenni, hogy nemcsak a gyártásának és a logisztikának, hanem a bevonást követő visszagyűjtésnek a költségei is jelentősek.

Jelenleg 764 millió darab 5 forintos érme van forgalomban, 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonnányi érmét kellene kezelnie a jegybanknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek, amely jelentős költségteherrel járna.

AZ 5 FORINTOS ÉRME ALAPANYAGA 75 SZÁZALÉK RÉZBŐL, 21 SZÁZALÉK CINKBŐL ÉS 4 SZÁZALÉK NIKKELBŐL TEVŐDIK ÖSSZE.

Azt Matolcsy György is elismerte, hogy a jelenlegi piaci árak alapján az érme alapanyagköltsége meghaladja a névértékét, azonban a fémárak folyamatosan és hektikusan változnak, ezért nem hozhatók hosszú távon ható döntések a pillanatnyi értékből kiindulva. Vagyis a lényeg: az MNB nem vonja be az 5 forintost!

Cikk forrása: portfolio.hu, 444.hu, fotó:  Vika-Viktoria, Getty Images

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések