Lehet bevonják az 5 forintos érmét, mert fémárban már többet ér mint maga a forgalmi értéke?

Lehet bevonják az 5 forintos érmét, mert fémárban már többet ér mint maga a forgalmi értéke?
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1849-ben dobták piacra az Amerikai Egyesült Államokban a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, és egészen 1930-ig forgalmazták. 

Hirdetés


A Jobbik képviselője, Balassa Péter határozati javaslatot nyújtott be, amelyben arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy vonják be az ötforintos érméket, arra hivatkozva, hogy a forint inflálódásának következtében már nem gazdaságos forgalomban tartani.

Balassa Péter szerint:

„Még jobban szemlélteti azonban a pénzünk romlását, hogy az 5 forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként. Ennek oka, hogy az 5 forintos súlya 4,2 gramm, anyaga réz, cink és nikkel, továbbá 238 darab ad ki egy kilót, ami 1.190 forintot ér. A háztartási sárgarézhulladék kilós átlagára a színesfémátvevőknél jelenleg 1.500 forint.”

Azt írja, hogy az „ipari piacokon jelentkező fémhiány és a forintromlás miatt nem várható, hogy ez lefelé mozdulna”, és „ha az 5 forintost a háztartási sárgarézhulladékba leadhatnánk, legalább 300 forintot keresnénk rajta”.

„Felvetődik a kérdés, hogy hogyan éri meg a magyar államnak ezt a pénzt forgalomban tartani, hiszen a közel 700 millió darab érme nagy veszteséget termel. A hulladékár többszöröse lehet az alapanyagárnak: csak sárgaréztartalommal számolva 1 kg alapanyag 6 000 forint körül van, így 1 db 5 forintos akár 25 forintba is kerülhet, amihez hozzáadódik a nikkel, az érmeverés, a szállítás, a tárolás és az egyéb költségek. Ez vajon hány milliárdos pazarlás jelent?” – kérdezi.

Balassa felidézi, hogy sajtóértesülések szerint a készpénzhasználók 62 százaléka szerint nincs szükség 5 forintosokra, mielőtt megkérdezi Matolcsytól: „mikor kívánják bevonni az 5 forintos érmét, tekintettel arra, hogy ez jelenleg több mint 10 milliárdos megtakarítást jelenthetne a központi költségvetésnek, még a kerekítésből származó kiadások mellett is”.

Most válaszolt a jegybankelnök. Matolcsy György a válaszában kiemelte, hogy a forgalomban lévő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása, vagy megváltoztatása nem ítélhető meg a fémárak alakulását vizsgáló, szűk, pillanatnyi szempontok alapján. Egy érmecímlet bevonásáról szóló döntés meghozatalakor szükséges arra is figyelemmel lenni, hogy nemcsak a gyártásának és a logisztikának, hanem a bevonást követő visszagyűjtésnek a költségei is jelentősek.

Jelenleg 764 millió darab 5 forintos érme van forgalomban, 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonnányi érmét kellene kezelnie a jegybanknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek, amely jelentős költségteherrel járna.

AZ 5 FORINTOS ÉRME ALAPANYAGA 75 SZÁZALÉK RÉZBŐL, 21 SZÁZALÉK CINKBŐL ÉS 4 SZÁZALÉK NIKKELBŐL TEVŐDIK ÖSSZE.

Azt Matolcsy György is elismerte, hogy a jelenlegi piaci árak alapján az érme alapanyagköltsége meghaladja a névértékét, azonban a fémárak folyamatosan és hektikusan változnak, ezért nem hozhatók hosszú távon ható döntések a pillanatnyi értékből kiindulva. Vagyis a lényeg: az MNB nem vonja be az 5 forintost!

Cikk forrása: portfolio.hu, 444.hu, fotó:  Vika-Viktoria, Getty Images

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Milliókat érhet ha van ilyened otthon! “Leesett a tantusz?”

Elnézésedet kérem kedves olvasó a címmel kapcsolatban, ugyanis becsaptalak. A célom kizárólag az volt, hogy ide csábítsalak. 🙂 Szóval el >>>

Magyar Pénzverő Zrt. “küldetése”, fő tevékenysége, szolgáltatásai

A Magyar Pénzverő Zrt. a magyar emlékérmék hivatalos forgalmazója, piacvezető érme- és éremgyártó, a forint fizetőeszköz érmék kizárólagos gyártója. Tulajdonosa a >>>

Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács jövő héten

Budapest, 2022. augusztus 28., vasárnap (MTI) - Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal >>>

Heti makronaptár – A fogyasztói árakról, az ipari termelésről és az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről is érkeznek adatok a jövő héten

Budapest, 2022. szeptember 4., vasárnap (MTI) - Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, egyebek mellett az augusztusi fogyasztói >>>

Hirdetés