Heti makronaptár – Inflációs, idegenforgalmi, ipari statisztika jelenik meg a jövő héten

Hirdetés

Heti makronaptár – Inflációs, idegenforgalmi, ipari statisztika jelenik meg a jövő héten

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Budapest, 2021. december 5., vasárnap (MTI) – Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés októberi statisztikáját első becslése alapján. Szeptemberben az ipari termelés volumene 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,7 százalékkal csökkent. Augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan kiigazított kibocsátás. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 szeptemberében.

Szerdán a novemberi fogyasztói árak alakulását és a szálláshelyek októberi forgalmát publikálja a KSH. A fogyasztói árak októberben átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Főleg az üzemanyagok és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen az egy évvel korábbihoz képest. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. A maginfláció az előző hónaphoz képest 0,9 százalék, tavaly októberhez viszonyítva 4,7 százalék volt. Január-októberben, az előző év azonos időszakához képest, a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 4,2 százalékkal emelkedtek.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben 19 százalékkal nőtt 2020 azonos hónapjához viszonyítva, és 3,7 százalékkal meghaladta a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. szeptemberi értéket is. A külföldi vendégéjszakák száma éves összevetésben – elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében – közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 51 százalékkal csökkent. Szeptemberben az összes bruttó árbevétel folyó áron 92 százalékkal, 37,5 milliárd forintra nőtt. Az idén január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 9,6 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,7, a külföldiek 19 százalékkal kevesebb (8,2, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken.

Szintén szerdán teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Október végéig a PM részletes adatai szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének bevételei 1730,2 milliárd forinttal, 9,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a kiadások 2048,2 milliárd forinttal, 9,8 százalékkal voltak magasabbak az év első tíz hónapjában. A központi alrendszer 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt október végén, ami az idei évre kitűzött módosított előirányzat 127,7 százaléka és 634,5 milliárd forinttal, 12,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A központi költségvetés 2704,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 265,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 47,3 milliárd forintos többletet mutattak október végére.

Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom októberi előzetes statisztikáját közli a KSH. Szeptemberben az export euróban mért értéke az egy évvel korábbihoz képest változatlan maradt, az import viszont 14,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi áruforgalom mérlege az előző két hónaphoz hasonlóan deficittel zárt, 128 millió euró értékben, ami 1,316 milliárd euróval rosszabb az egy évvel korábbinál. Az augusztusihoz viszonyítva – amikor 751 millió euró volt a deficit – az export 24,6 százalékkal, az import 15,7 százalékkal nőtt euróban. Az év első kilenc hónapjában az export 15,6 százalékkal, az import 18,2 százalékkal nőtt, a 2,582 milliárd euró exporttöbblet 1,230 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Hirdetés

Pénteken a KSH a mezőgazdaság idei kibocsátásának első becslését adja ki.  Tavaly a mezőgazdasági  termelés volumene 2,1 százalékkal csökkent, az árak 6,3 százalékkal emelkedtek. A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1 százalékkal nőtt 2020-ban. A növénytermesztés termelése 2,9 százalékkal mérséklődött. A gabonafélék mennyisége 1,1 százalékkal kisebb lett, ezen belül a búza 7,0 százalékos csökkenését az árpa termelésének 3,6 százalékos és a kukorica 3,2 százalékos növekedése ellensúlyozta.

Az állattenyésztés termelési volumene 1,6 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelése 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. Az állati termékek termelése 1,3 százalékkal nagyobb lett, a nyers tehéntejé nőtt, a többi termék előállítása nem változott.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
A numizmatika magyarországi történetének legfontosabb állomásai

A magyar numizmatika kezdetei a 18. századra nyúlnak vissza. Ebben a korszakban elsősorban a főúri éremgyűjtemények őrei, gondnokai foglalkoztak hivatásszerűen a >>>

Elkészült a végeleges borító verzió! PÁL JÓZSEF – A HIBÁS PÉNZEK SZÜLETÉSE, ÉRDEKESSÉGEK MAGYARORSZÁGRÓL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

Elkészült a végeleges borító verzió, nagyon szép, és igényes lett, keressétek, olvassátok! 🙂

Azerbajdzsán 500 manatos emlékbankjegyet bocsátott ki.

Azerbajdzsán Központi Bankja november 4-én  500 manatos emlékbankjegyet vezetett be. A bankjegy, az azerbajdzsáni hadsereg 44 napos honvédő háborújának állit emléket, amit a >>>

Az 1950-es évek Magyarországon, ( 100 év gazdaságtörténete, 4. rész )

10 részes videó sorozat, amit a Magyar Nemzeti Bank készített. Az 1920-as évektől kezdve, 10 éves bontásokban mutatja be Magyarország >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?