Érme ritkaságok aukciója, 2021. December 16. – 19., Heritage Auctions, Egyesült Államok

Hirdetés

Érme ritkaságok aukciója, 2021. December 16. – 19., Heritage Auctions, Egyesült Államok

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Ismét elképesztő ritkaságokra lehet majd licitálni december 16. és 19. között, a Heritage Auctions  US Coins Signature® rendezvényén .

A találó elnevezésű  Big Island kollekció  15 eladási tételt kínál majd a trópusi nyaralóhelyként ismert államból, de egyben fontos numizmatikai történelemmel is rendelkezik.

Íme néhány eladásra kínált érme:

1881 5C Hawaii Five Cent MS65 PCGS. Medcalf-2CN-1, KM-2. (A képeket a Collectors Universe szolgáltatta.)

1847 1C Hawaii Cent MS65 barna PCGS. CAC. Medcalf 2CC-1. (A képeket a Collectors Universe szolgáltatta.)

1884 1/8D Hawaii Fantasy Strike Hub Impression 7,5 g MS66 PCGS. (A képet készítette: Heritage Auctions, HA.com.)

A Big Island Gyűjteményen kívül, az aukción, kiváló egyéb érmék is megtalálhatók, amelyek minden gyűjteményben előkelő helyet foglalnának el. Íme néhány ezekből is:

1863 $ 1 MS67 NGC. OC-1, Alacsony R.3. (A képet készítette: Heritage Auctions, HA.com.)

1797 1 dollár 10×6 csillag, nagy betűk, B-3, BB-71, R.2, MS63 NGC. (A képet készítette: Heritage Auctions, HA.com.)

Hirdetés

1879 4 dollár Folyó haj, Judd-1635, Pollock-1833, JD-1, R.3, PR66 Ultra Cameo NGC. (A képet készítette: Heritage Auctions, HA.com.)

1831 10C PR66 PCGS. JR-2, R.7. (A képet készítette: Heritage Auctions, HA.com.)

1861 50C Scott CSA Restrike, Breen-8002, Bertram-B861-267, MS64 PCGS. CAC. (A képet készítette: Heritage Auctions, HA.com.)

A fenti érmék kikiáltási árát megnézhetitek a Heritage oldalán. Csak nézzük meg például a legfelső érmét, a 1881 5C Hawaii Five Centest.

Ezt az érmét 1881-ben, Párizsban verték egy új-kaledóniai nikkelbánya tulajdonosa nevében, aki felajánlotta, hogy ötcentes darabokat gyárt a Hawaii-szigetekre. Az előlapi felirat Kalakaua királyt a “Sandwich-szigetek királyaként”, Hawaii királyaként azonosítja. A hátoldali terv helyesírási hibát tartalmazott a  leírásban, és úgy tudni, hogy Kalakaua király, ezért utasított el végül a pénzverés ötletét, és nem engedélyezte azt. Mindössze 200 legyártott darabról tudunk.

A kikiáltási ára, 9500$, vagyis kb.: 3 millió forint. Ha kiváncsi vagy milyen áron keltek el az érmék, ( vagy nem keltek el 🙂 ), figyeld az oldalunkat, megírjuk majd, vagy figyeld magát az aukciót!

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Nemzeti kincsünk az agár

Folytatódik a sikersorozat, és egy újabb magyar kutyát ábrázoló emlékérmével bővült a paletta. A vizsla és a komondor után megjelent >>>

Rekord áron kelt el a híres “1913-as Liberty Nickel – Hawaii Five-O” 

A Numismatic Guaranty Company (NGC) által hitelesített 1913-as Liberty Nickel – a Hawaii Five-O  néven ismert érme minden idők egyik >>>

Az amerikai történelem egy darabjára akadtak egy dobozban!

Egy családi gyűjtemény átnézésekor, egy  cukorkásdobozból került elő, a közel 352 ezer dollárt érő ezüstschilling, mely az Amerikai Egyesült Államok >>>

Van egy ország, ahol csak 7 napig lehetett fizetni bankjeggyel, és azóta sem bocsátottak ki sajátot!

Kalandozzunk el most, egy kis Közép-Amerikai országba, a Panamai Köztársaságba. Panama történelme is messzire nyúlik vissza. Régészeti feltárások bizonyítják, hogy az >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?