Posted in

Egy új kutatás megdöbbentő eredményt hozott: a „diétás” üdítők egyáltalán nem egészségesebbek, mint a cukrozott italok! Még a „diétás” üdítőital is csendben károsíthatja a májat, figyelmeztetnek a tudósok!

Egy új kutatás szerint mind a cukrozott, mind a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőitalok jelentősen növelhetik a májbetegségek kockázatát – közölte a Science Daily. A UEG Week 2025 konferencián bemutatott tanulmány 123 788 felnőtt adatait elemezte a UK Biobank adatbázisából. A vizsgálatban csak olyan résztvevők szerepeltek, akiknél a kutatás kezdetén nem mutatkoztak májbetegségre utaló jelek. Az italfogyasztási szokásokat ismétlődő, 24 órás táplálkozási kérdőívekkel követték nyomon, hogy kiderítsék: milyen kapcsolat van a cukrozott ( SSB ) és a mesterségesen édesített ( LNSSB ) üdítők fogyasztása, valamint a metabolikus diszfunkcióval társuló zsírmájgyulladás ( MASLD ), a májzsír-felhalmozódás és a májbetegségekhez köthető halálozás között.

Az eredmények szerint azoknál, akik naponta több mint 250 gramm üdítőt fogyasztottak, jelentősen megnőtt a májbetegség kockázata:

  • a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok esetében 60%-kal ( HR: 1,599 ),

  • a cukrozott italoknál pedig 50%-kal ( HR: 1,469 ) nőtt a MASLD kialakulásának esélye.

A 10,3 éves medián követési idő alatt 1178 résztvevőnél alakult ki MASLD, és 108-an májbetegséggel összefüggő okok miatt haltak meg. Bár a cukrozott italok fogyasztása nem mutatott szoros összefüggést a halálozással, a mesterséges édesítőszerekkel készült italok esetében kimutatható volt ez a kapcsolat. Mindkét italtípus magasabb májzsírszinttel is összefüggött. A MASLD ( korábbi nevén nem alkoholos zsírmájbetegség, NAFLD ) akkor alakul ki, amikor a májban túl sok zsír halmozódik fel. Idővel ez gyulladáshoz ( hepatitishez ) vezethet, ami hasi fájdalmat, fáradtságot és étvágytalanságot okozhat. Ez ma már a világ leggyakoribb krónikus májbetegsége, amely a lakosság több mint 30%-át érinti, és egyre inkább a májbetegséggel összefüggő halálozások fő oka lesz.

Illusztráció a cikkhez. Nő, aki visszautasít egy pohár diétás üdítőt  ( A kép forrása:  KomootP / Shutterstock )

A kutatást vezető Lihe Liu elmondta: „A cukrozott üdítőket már régóta vizsgálják, míg a ’diétás’ italokat sokan egészségesebb alternatívának tartják. Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült italok még mérsékelt mennyiségben is növelhetik a MASLD kockázatát – akár napi egy doboznyi fogyasztás esetén is. Ez megkérdőjelezi azt az elterjedt nézetet, hogy ezek az italok ártalmatlanok, és rávilágít arra, hogy újra kell gondolnunk szerepüket az étrendben és a májegészség megőrzésében.

Liu a lehetséges biológiai mechanizmusokat is ismertette:

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Észak- és Dél-Korea hivatalosan még mindig hadban áll egymással, mivel az 1953-ban lezárult háborút csak fegyverszünet követte. Észak-Korea 1955-ben az önellátást és függetlenséget hirdető dzsucse ideológiát vezette be, de továbbra is Kína és a Szovjetunió gazdasági támogatására szorult. Az ország vezetője, Kim Ir Szen az 1960-as évektől kezdve "nagy vezérként" volt ismert, születésnapja április 15-én az ország legfontosabb ünnepévé vált, és 1970-től kötelezővé tették a róla készült jelvények viselését hivatalos eseményeken. Az ország mesterséges elszigeteltsége miatt 1965 óta nem tesznek közzé részletes gazdasági adatokat. Az 1960-as évek közepétől folytatott nagyszabású hadiipari fejlesztések miatt Észak-Korea gazdasága lelassult, és a 70-es évek végére fizetésképtelenné vált. Az észak-koreai hadsereg 1968-ban sikertelen merényletet kísérelt meg a dél-koreai elnök ellen, amelyben számos élet veszett oda. Kim Ir Szen tiszteletére országszerte több száz szobrot állítottak, és Phenjanban 1982-ben felépítették a diadalívet, amely az ő életének napjait szimbolizálja. Az 1990-es évek végén diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy a KNDK nagykövetei a halott Kim Ir Szen aláírásával ellátott megbízóleveleket akartak átadni. Az országban 1997 óta a naptárt Kim Ir Szen születésnapjától számítják, és Kim Dzsongil főtitkárrá választásakor a párt gépkocsijainak rendszámai az ő születésnapjára utalnak. 

  • A cukrozott italok gyors vércukor- és inzulinszint-emelkedést okoznak, elősegítik a súlygyarapodást és növelik a húgysavszintet, amelyek mind hozzájárulnak a máj zsírosodásához.

  • A mesterséges édesítőszerek ezzel szemben megváltoztathatják a bélflórát, megzavarhatják a teltségérzetet, fokozhatják az édesség utáni vágyat, sőt serkenthetik az inzulinelválasztást is, ami szintén ronthatja a máj állapotát.

A szerzők szerint ezek az eredmények indokolják mindkét italtípus fogyasztásának mérséklését, mint a májbetegségek és az anyagcsere-, szív- és vesebetegségek megelőzésének egyik kulcselemét.

A vízre való áttérés jelentősen csökkentette a MASLD kialakulásának kockázatát –

  • 12,8%-kal a cukrozott italok,

  • 15,2%-kal a mesterségesen édesítettek esetében.

A kétféle ital egymással való helyettesítése azonban nem eredményezett kockázatcsökkenést.

Liu így foglalta össze a tanulságot: „A legbiztonságosabb, ha mind a cukrozott, mind a mesterségesen édesített italokat korlátozzuk. A víz a legjobb választás: nem terheli az anyagcserét, nem növeli a máj zsírtartalmát, és segít a szervezet megfelelő hidratálásában.

A kutatók most hosszú távú, randomizált és genetikai vizsgálatokkal szeretnék feltárni, pontosan hogyan hat a cukor és annak helyettesítői a bélmikrobiomra és a májbetegségek kialakulására.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?