Egy elfeledett afrikai állam ( Katanga ) különleges érméi

Egy elfeledett afrikai állam ( Katanga ) különleges érméi

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 4 perc

Ha online aukciókon nézelődök, gyakran az a “módszerem”, hogy görgetni kezdem a képernyőt, és csak akkor állítom meg, ha valami olyan érdekessséget látok, amit addig még nem 🙂

Mert valjuk be őszintén, ha már minimum 1-2 éve gyűjtöd az érméket, és figyeled az aukciókat, akkor láthatod, hogy az eladásra kínált tételek legalább 70-80% ugyan az, vagy hasonló, “megszokott” érme. Ezért mindig örülök, ha láthatok egy számomra ismeretlen érmét, és utánanézhetek a történetének, ha pedig már az érmát kiadó ország, államforma, birodalom már nem is létezik, azonnal tudom, hogy igazi történelmi kutatás kezdődik. Az alábbi érmékkel is így voltam. Egy görgetés során, egy Katanga feliratra lettem figyelmes. Az érme ( érmék ) nem régiek, 1961-es kiadásúak. Bronz érmékről beszélünk, 1 francs ( bronz ), és 5 francs ( bronz ), az állam neve a Katanga! Nos hol is van, vagy volt Katanga?

Egy afrikai kis tartományról beszélünk, amit néhol “történelmi régió” meghatározással neveznek meg. Tulajdonképpen csak 3 évig volt független, fennállása többi részében Kongóhoz tartozott, ami pedig éppen vagy Kongói Szabadállam, vagy Belga-Kongó, vagy Kongói Demokratikus Köztársaságként létezett. A tartománynak Angolával és Zambiával van közös szárazföldi határa. Tanzániával a Tanganyika-tavon keresztül húzódó határ választja el.

 

Fontosabb évszámok, Katanga történelmének alakulása, a 19. század végétől:

 • 1891. április 15. A Kongói Szabadállam által meghódított Katanga területek irányításával a Compagnie du Katanga-t bízzák meg, tényleges kormányzatot nem hoznak létre.
 • 1900. június 19. Katanga irányítását a Comité Special du Katanga-ra bízzák; Kongótól teljesen független kormányzatot hoznak létre.
 • 1910. szeptember 1. Katangát Belga Kongóba integrálják, nagy mértékű autonómia megtartásával
 • 1933. október 1. Az autonómia megszűnik, létrejön az Elisabethville/Elisabethstad tartomány
 • 1947. A tartomány visszakapja a Katanga nevet
 • 1960. június 30. A Kongói köztársaság autonóm tartománya lesz
 • 1960. július 11. Moise Csombe kikiáltja a Katangai Államot
 • 1961. novemberében Katanga északi részét elfoglalja a központi kormányzat; létrejön Észak-Katanga tartomány
 • 1963. január 21. A központi kormányzat visszafoglalja Katanga többi részét, a területet két tartományra osztják: Lualabára és Kelet-Katangára.
 • 1966. december 28. Újraalakul Katanga tartomány.
 • 1971-1997 A tartomány neve Shaba.

A katangai függetlenségi törekvések során, a rendfenntartásban, egyéb katonai műveletekben az Egyesült Nemzetek erői is résztvettek, és voltak kisérletek, a Szovjet erők behívására is. Az egész történetet mint ahogy az jellemző az afrikai konflitusokra, szinte lehetetlen leírni, és megérteni. Végülis annyit tudtam kihámozni, hogy gazdag bányák, lelőhelyek vannak Katanga területén, kongói réz, kobalt, urán, cink, kadmium, ezüst, germánium, szén, arany, vas, mangán, és ón található a területen. Nos ezeknek a birtoklása lehetett mindig is a cél, és pld több belga érdekeltségű bányászati cég volt az, aki pénzelte a katangai függetlenségi törekvéseket, nyílván saját érdekeit is figyelembe véve.

De mint ahogy azt fentebb is olvashattátok, mindössze 3 évig volt független Katanga, ami alatt amúgyis egyfolytában harcok folytak, működőképes állami gépezet nem alakult ki. De ha szabad ilyet mondani, 3 érmét azért sikerült verniük a numizmatikusok utólagos örömére, ebből volt liciten a két bronz veret, és készült 5 francs-os aranyból is. Katangai papírpénz is létezik, de ezekről majd talán egy másik cikkben írunk. Legyen annyi elég róluk, hogy szép, ígényes kinézetűek, és szintén keresettek, értékes papírpénzenek számítanak!

Mind a 3 kiadott érme legjellemzőbb motivuma, az ugynevezett katanga kereszt. A 19-20. században elterjedt volt  Fekete-Afrikában a kb 1 kg súlyú, egyenlő hosszúszárú katanga-kereszt. Az egyes helyi nyelveken handának hívott pénzeket a mai Kongói Demokratikus Köztársaság Katanga-régiójában kinyert rézből öntötték ki homokformákban. Állítólag már a korai felfedezők is találkoztak vele, de jellemzően a 19-20. századból vannak az első feljegyzések róla. Ezzel fizettek, és kb 10 kilogramm lisztet, vagy 5-6 szárnyast, illetve néhány szerszámot lehetett venni rajta. Így nézett ( néz ) ki:

forrás: wikipedia.org

Katanga állam tehát 3 érmét tudott forgalomba bocsátni, az 1 francs-os bronz, 5  francs-os bronz, és a 5 francs-os arany érméket. Mind a három érme 1961-ben lett verve, forgalmi érmék voltak, kivétel az arany veret, amiből 20 ezer db készült, de nem forgalmi érmeként. Az érmék konkrét adatai meg tudod nézni itt: numista.com

Hirdetés

Kedvelik a gyűjtök őket, mindig érkezik rájuk licit, de nem számítanak túl ritkának, értékük állapottól függően, 2-3 ezer Ft körül lehet. Az arany 5 francsos természetesen messze többet ér, 0,900-es finomságú, jelenlegi árfolyamon, csak az arany tartalma kb 222.000 Ft körül mozog.

Íme az arany 5 francs-os:

a bronz 5 francs:

és a bronz 1 francs:

Ja, és ha nem lennél biztos abban, hogy mit látsz a másik oldalon, megnyugtatlak, jól gondoltad, banánt 🙂 Pontosabban útifű banánt ( a főzőbanán egyik fajtája, musax paradisiaca-Musaceae növény )

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Limes dénár

...limes dénár..... az utóbbi időben egyre többet látok.... Angliában nincs nap hogy a keresősök ne szednének belőle, itt nálunk ( >>>

Az első görögök, akiknek saját érméik voltak

Éjina (görögül Αίγινα, ógörög ejtéssel Aigina, latinul Aegina), egy sziget Athéntől 51 km-re, Görögország területén. Az első történelmi nyomok a minoszi, és mükénéi kultúrához kötik >>>

Az egyetlen indián vezető, aki rákerült egy amerikai bankjegyre! ( Futó Antilop, és az 1899-es 5 dolláros bankjegy )

Vajon kitalálnád-e, hogy az összes kiadott Egyesült Államok-i dollár bankjegyen, hány ismert indián, vagy indián törzsfőnök, vezető szerepel felismerhető formában? >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?