Hirdetés


Büntetésből a hegyekben állomásozó római katonáktól származhatnak a rejtélyes svájci leletek!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Egy 2020-as felfedezés során egy túrázó talált néhány régi római érmét, római szegeket, egy kitűzőt, egy fülbevalódarabot és kristályokat egy Svájcban található távoli helyen. Az archeológusok azon tanakodnak, hogy miért helyezték el az ilyen szokatlan helyen azokat a tárgyakat.

A Berni Kanton Oktatási és Kulturális Igazgatóságának csapata 2022-ben kezdte el a régészeti ásatásokat azon a területen, ahol az első felfedezés történt. A jelenlegi cikk írásakor a helyszínről már 100 darab pénzérme, 59 római cipőszeget, egy kitűző, egy levél alakú szavazólapka darabja és 27 kristály került elő, amelyeket a szakértők összekapcsolnak a felfedezéssel.

Regula Gubler az ásatási projekt vezetője. Gubler a Newsweek magazin március 10-i számában azt nyilatkozta: “Az Alpokban időnként találunk egy-egy római érmét, de ez a lelőhely különös, mert a talált érmék mennyisége és a helyszín is szokatlan. A hegyi hágókon általában találunk érméket vagy kitűzőket. Ez a hely azonban távol van az embertől, mind a mai napig, mind a római időkben, a tengerszint felett 2590 méter magasságban [ kb. 8500 láb ], és biztosan nem egy hágó.”

Gubler spekulációja szerint “Még csak az nyomozás kezdetén vagyunk, de úgy gondoljuk, hogy egy szent helyről van szó, ahova az emberek szavazó ajándékokat helyeztek el – főként érméket, de más tárgyakat is – kérve vagy köszönve a bálványokat.”


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Buzz Aldrin volt az első ember, aki bepisilt a Holdon. Amikor 1969-ben Edwin „Buzz”, a Holdon járt ( második űrhajós, aki a Holdra lépett ), szkafanderének vizeletgyűjtő hüvelye eltört, így nem maradt más választása, mint a nadrágjába pisilni.

Múltban már találtak jelentős mennyiségű római pénzt Svájcban. 2015-ben 4166 ezüst és bronz római érmét találtak Ueken cseresznyés kertjében Aargau kantonban. 2022-ben 1290 érmét találtak, amelyek főként Constantine I ( 306-337 A.D. ) idejéből származnak, egy kilenc hüvelyk magas agyagedényben, a Baselland melletti Basel-Landschaft-ban, ahol korábban három római birtok volt. Gubler csapata által most feltárt lelet a Wildstrubel és az Ammertenhorn hegyek közötti fennsíkon található, Thuntól kb. 12 mérföldre. Thun neve a kelta “dunum” szóból származik, ami erődített várost jelent. Thun-t a rómaiak 58-ban elfoglalták, és  401-ben, amikor a római hadsereg vezetője, Flavius Stilicho, aki maga is vandal volt, kivonult az Rajna és a Duna vidékéről, elhagyták a területet.

A terület távoli elhelyezkedése miatt a római katonák büntetésként kerültek ide szolgálatba. Róma kis katonai egységeket tartott fenn a birodalom északi és nyugati tartományai felé vezető utak biztosítására és a legfontosabb hegyi átkelők ellenőrzésére. Gubler elmondta a Newsweek-nek: “Pénzérmes szakértőnk szerint az érmék összetétele alapján nem egy elveszett vagyonból származik, sokkal inkább illeszkedik a templomba hosszabb idő alatt helyezett érmékhez”. A pénzek részletes leírása nem volt azonnal elérhető, de Gubler jelezte, hogy az érmék az elsőtől az ötödik századig terjednek. A korabeli írók a helyi lakosokat Raetianoknak nevezték el, utalva a Raetia, Reita vagy Reeta törzsi istennőjükre. Ezen istennő központi szentélye Este-ben található Észak-Olaszországban a Po-folyó völgyében. A törzsi istennő, Raetia vagy Reisa neve a fonetika miatt Risa, Madrisa/Matreia vagy Mother Risa-ra változott.

Raetia az alpesi legelők védelmezője volt, és inkább élelmiszereket áldoztak neki, mint állatokat vagy embereket. Kultusza annyira uralkodóvá vált, hogy majdnem monoteisztikus jelenlétet öltött. Ma is tisztelik őt női szentek álarcában, köztük a Glaciers Királynője ( Nossa Dunna delle Glisch ). Az a terület, amely a Pó torkolatától a Constance-tóig terjed, Provincia Raetiaként lett megalapítva Drusus és Tiberius alpesi törzsek meghódítása után. Az első és harmadik század során talán 20 római falut és százakat építettek a svájci plateau nyugati és központi részén. Az idővel a helyi kelta többistenhit szinkronizálódott a római pogány vallással. A kelta istenségeket ezután a római megfelelőik nevei alatt imádták.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések