Hirdetés


A világ első polimer bankjegyének bemutatása! ( Ausztrália, 1988 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Ausztráliában, dollár bankjegyeket 1966 február 14.-én bocsátották kis elsőnek, amikor is lecserélték a fontot, és decimális pénznemre váltottak. Ennek részleteibe most nem mennék bele. Legyen elég még annyi bevezetőnek, hogy már a legelső bankjegy sorozattal párhuzamosan, jelentősen megszaporodtak a hamisítások. Főleg a 10 dolláros címletek esetében. Nos idővel ezzel kezdeni kellett valamit, ezért Ausztrália folyamatosan javította a bankjegyek védelmi paramétereit hamisítás ellen, azonban az igaz áttörés 1988-ban következett be, amikor is polipropilén polimer bankjegyeket állítottak elő. Ezzel ők lettek a világon az elsők, akik ezt az anyagot használják bankjegy készítéséhez. 

A hamisítás megelőzése érdekében a polipropilén polimer bankjegyek jó alternatívát jelentettek, mivel több biztonsági funkciót is kínáltak, köztük fluoreszkáló tintát, átlátszó ablakot, diffrakciós optikailag változó eszközt és még sok mást. A technológiát, a Reserve Bank of Australia, az Ausztrál Egyetem és a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation fejlesztette ki az ausztrál valuta biztonságának fokozására.

A bankjegyek bevezetése óta a Reserve Bank of Australia közleményeiben, már többször  meg erősítette, hogy: Ausztráliában már hosszú ideje az egyik legalacsonyabb a pénzhamisítási arány a világon. Ennek egyik oka a bankjegyeinken található különböző biztonsági elemek, amelyek megnehezítik a hamisító számára a lemásolást. A fent említett probléma kezelésének fontossága, és egy éppen esedékes évforduló párosa adta meg a kiadás konkrét dátumát. 10 dolláros címletben, emlékbankjegy került kiadásra. Ausztrália 1988-ban ünnepelte fennállásának kétszázadik évfordulóját ( Ausztrália nap ( Australia Day ) ). A Brit Birodalom büntetőgyarmataként induló ország, idővel virágzó nemzetté lett. Történelme sok érdekességet tartalmaz, erről ebben a bejegyzésben  olvashattok bővebben: Bemutatjuk Ausztrália első hivatalos forgalmi érméit, amiket egy elítélt hamisító “készített”!

Az első polimer kiadás Ausztrália nemzeti ünnepén történt 1988-ban. ( Január 26. ) Ekkor az ország lakosai  a brit Első Flotta hajóinak az új-dél-walesi Port Jacksonba való 1788-as megérkezésének évfordulójáról emlékeznek meg. A  jegybank siettette a bankjegyek gyártását, hogy  az évfordulóra elkészüljenek, de ez hozzájárult néhány kommunikációs és gyártási hibához. Például az ausztrálok képesek voltak levakarni, lekaparni a bankjegyen található optikailag változó eszközt, mint egy lottószelvény esetében, ami miatt a 10 dolláros emlékbankjegyeket felfüggesztették és visszahívták újrahasznosítás céljából. A második kiadás 1988. október 24-én történt. A bankjegyet némileg módosították, beleértve az optikailag változó eszközt is. Az első kibocsátású bankjegyek a sorozatszám 3. és 4. számából ismerhetők fel. Ezek lehetnek 93, 94 vagy 96.

A bankjegyeket, Craigieburnben, Victoria államban állították elő.  A terveket,  Harry Williamson készítette.  Az előlapon középen egy hajó, a HMS Supply látható, amely 1787. május 13-án indult az angliai Portsmouthból , és 1788 január 20 ( 18.? ).-án, elsőként érkezett meg Botany Bay. A helyet, alkalmatlannak ítélték a letelepedésre, ezért 6 nappal később Sydney Cove-ban alapították települést. A hajó mögött különböző emberek csoportja látható, egy korai gyarmati tiszt és felesége, elítélt nő, földmérő, falusi asszony, aranyásó, úttörőnő ( pioneer ), vadőr, városi nő, városi gyerek, nyíró, kínai munkás, kanaka ( szigeti munkás ), tevehajtó, búr háborús katona, repülő pilóta, gazdasági depressziós időszakból egy férfi, második világháborús tengerész, második világháborús női gyári munkás, migráns család, ázsiai női munkás és építőmunkás. Az előlapon megtalálható még  Robert Johnston, az ausztrál jegybank vezetőjének és Bernie Fraser pénzügyminiszter-nek az aláírása.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Hasfelmetsző Jack még gyilkolt, mikor a Nintendo-t megalapították. Hasfelmetsző Jack, a híres londoni sorozatgyilkos 1888-ban követte el gyilkosságait, illetve 1889-ben történt bűncselekményt is még az ő nevéhez fűznek. 1889. szeptember 23.-án alapították meg a japán Nintendo céget, mely akkoriban kézzel készített kártyákat értékesítettek.

A hátsó oldal Ausztrália eredeti felfedezését és letelepedését szimbolizálja, mintegy 40 000-60 000 évvel korábban. Középen egy  testfestéket viselő bennszülött ( Aboriginie ) fiatal látható rajta, mögötte  az ősi kultúrákat jelképező elemek, ősi sziklafestmények ( kéz lenyomatok ) láthatóak. Illetve mindkét oldalon James Cook arcképe látható  bal, illetve jobb sarokban. Cook kapitány volt az első, aki 1770-ben végighajózta és feltérképezte a keleti partvonalat.

Jelentős kutatások folytak a világ első, egyedi biztonsági jellemzőivel rendelkező polimer bankjegyének elkészítése során. Úgynevezett optikailag változó eszközt ( OVD ) gyártottak és építettek be a bankjegybe, hogy megakadályozzák a hamisítást.

Az optikailag változó eszköz ( OVD ):  irizáló vagy nem irizáló biztonsági funkció, amely a nézési és/vagy fényviszonyoktól függően különböző információkat, például mozgást vagy színváltozást mutat.

A bankjegyen található OVD két egyedi tulajdonsággal rendelkezik. Cook kapitány tiszta arcképe az előlapról és a hátlapról is látható.  Diffrakálja a fényt, és a látószög megváltoztatásakor változó szivárványmintát hoz létre. A hagyományos papír helyettesítésére egy speciális polimer szubsztrátumot fejlesztettek ki és kezeltek, hogy támogassák a nyomtatási folyamatot.

diffrakció, vagy elhajlás a fizikában egy olyan hullámtani jelenség, mely a hullám terjedése közben következik be, ha a hullámhosszával összemérhető méretű akadállyal találkozik.

Az emlékbankjegy 17 milliós darabszámban került kiadásra, a pontos megjelenési dátumok: 1988. január 27. és október 24. A bankjegy mérete: 155 mm x 77,5 mm

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések