Hirdetés


A svédországi vikingek fájdalmas fogászati ​​problémákkal küzdöttek, de időnként megpróbálták kezelni őket!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A svédországi vikingek fájdalmas fogászati ​​problémákkal küzdöttek, és időnként megpróbálták kezelni őket a PLOS ONE című, nyílt hozzáférésű folyóiratban 2023. december 13-án megjelent tanulmány szerint, amit Carolina Bertilsson, a svéd Göteborgi Egyetem munkatársa tett közzé.-írja a phys.org

A tetején röntgenvizsgálat, és röntgenfelvétel, amely a hátsó őrlőfogak szuvas elváltozásait tárja fel. ( A kép forrása:  Carolina Bertilsson és Henrik Lund. )

2005-ben a svédországi Varnhemben végzett ásatások egy keresztény templom maradványait tárták fel, amelynek közelében egy temető volt, amely több ezer viking sírt tartalmazott, amelyek az i.sz. 10. és 12. századból származnak. Ebben a tanulmányban Bertilsson és munkatársai klinikai és radiográfiai vizsgálatot végeztek az erről a helyről származó egyének fogazatáról. A csapat összesen több mint 2300 fogat elemzett 171 személytől. A vizsgált felnőttek több mint 60%-ánál fogszuvasodás jelei voltak kimutathatóak. Leggyakrabban a gyökérfelszínen, míg a juvenilis ( fiatal korban előforduló) esetek közül egyiknél sem volt szuvasodás. Megfigyeltek még fogfertőzést és a halál előtti fogak elvesztésének jeleit is. Számos személynél elég súlyos szuvasodás volt ahhoz, hogy fogfájdalmat okozzon, és a szerzők felfigyeltek néhány fogkopásos esetre, amelyek valószínűleg szándékos módosítások voltak a fogfájás csökkentésére. Egyes fogak  horzsolásokat is mutattak, amelyek valószínűleg  ételdarabkák eltávolítása során keletkeztek.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

A fogszuvasodás prevalenciája ( egy adott populációt érintő jelleg előfordulási gyakorisága ) ebben a populációban hasonló ahhoz, amit más, hasonló korú európai populációkban észleltek, bár a szerzők figyelmeztetés, hogy ezeknek a varnhemi személyeknek csaknem egynegyedénél úgy tűnik, hogy a fogak elvesztek a halál előtt vagy után, és ez valószínűleg torzítja ezeket az eredményeket. Például a fogszuvasodás prevalenciája ebben a populációban a felnőtteknél csökkenő tendenciát mutatott az életkor előrehaladásával. Összességében ezek az adatok betekintést nyújtanak azoknak a vikingeknek az életébe, akik fogászati ​​problémáktól szenvedtek, és alkalmanként megpróbálták kezelni, valamint részleteket adnak a kezeletlen fogászati ​​problémák patológiájáról.

A szerzők hozzáteszik: „Egy svéd viking populációban az egyének körülbelül fele szenvedett fogszuvasodástól. A vikingek fogreszelést, fog szedést és egyéb fogászati ​​kezeléseket is végeztek, beleértve a fogászati ​​fertőzések kezelését is.

További információ: Bertilsson C, Vretemark M, Lund H, Lingström P. Caries prevalence and other dental pathological conditions in Vikings from Varnhem, Svédország, PLOS ONE (2023). DOI: 10.1371/journal.pone.0295282 A folyóirat információi: PLoS ONE 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések