Hirdetés


A Román Nemzeti Bank replika bankjegyet hozott forgalomba, numizmatikai gyűjtők részére


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Román Nemzeti Bank alapokmányáról szóló 312/2004. számú törvény rendelkezései értelmében 2021. december 1-től a Román Nemzeti Bank numizmatikai célból forgalomba hozza az első 20 lejes bankjegy polimer másolatát, ( replika ) amit a Román Nemzeti Bank adott ki 1881-ben .

A bankjegy a következő jellemzőkkel rendelkezik:

  • méret: 168 x 96 mm, ±1 mm tűréssel;
  • uralkodó szín: kobaltkék;
  • anyaga: síknyomtatás polimer

A bankjegy előlapján Traianus császár babérkoszorút viselő portréja dominál, illetve 2 magasított oltár található, amelyeken négyszögletű keretében a „ROMÁNIA” felirat található. Középen egy ívelt kartusz tvan „BANCA NATIONALE A ROMANIEI” felirattal, alatta pedig a következők vannak nyomtatva: a sorozatszám, a kiadás dátuma „19 Ianuariu 1881.”, a „DOUE DIECI LEI” névérték és a a kormányzó, az igazgató és a főpénztáros aláírása.

A bankjegy hátlapján, a  központi részen egy medál látható Traianus császár portréjával, aki babérkoszorút visel; körkörösen szövegek olvashatóak, és az alsó részben a „DOUE DIECI LEI” névérték szöveg. A medalion fölött a „DOUE DIECI LEI” névérték szöveg, alatta pedig egy „ROMÁNIA” felirattal. A középső medáltól jobbra és balra két,  átlátszó ablakot körülvevő, díszített keretű medalion található. Az oldalsó medalionok alatt egy-egy „20” -as száma található ami szintén a névértékre utal.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

A bankjegyet számtalan hamisítás elleni védelemmel látták el, ellenőrző számok, UV ablakok, UV írások. 30.000 példányban készültek el, 100 lej ( kb 7400 Ft ) áron hozzák forgalomba őket.

Így néz ki az eredeti kiadás, amit 1881-től, 1895-ig adtak ki.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések